Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta aloittaa historiallisen Nato-keskustelun, Ruotsin valtiopäivät keskustelee Natosta, hallitukselta odotetaan päätöstä jäsenhakemuksesta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Eduskunta aloittaa tänään historiallisen Nato-keskustelun

Eduskunta aloittaa tänään historiallisen keskustelun Suomen hakeutumisesta sotilasliitto Naton jäseneksi. Eduskunnan päätös voi valmistua yhdessä päivässä, mutta se on kiinni siitä, miten paljon kansanedustajilla on halua puhua. Käsittelyä on varauduttu jatkamaan huomenna.

Sen jälkeen kun eduskunta on ratkaisunsa tehnyt, asia menee valtioneuvostoon. Se tekee esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Tämän jälkeen Suomen hakemus voidaan toimittaa Naton pääkonttoriin Brysseliin.

Valtioneuvosto on varautunut kokoontumaan nopeasti sen jälkeen, kun eduskunnan käsittely on valmis.

Ulkoministeriö on jo lähettänyt Natolle sopimukset, joihin Venäjä voisi vedota protestoidessaan Suomen jäsenyyttä

Ulkoministeriö on etukäteen toimittanut puolustusliitto Natolle Suomea sitovat kansainväliset sopimukset, joilla voi olla merkitystä Suomen jäsenyyttä käsiteltäessä.

Sopimukset koskevat muun muassa Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa ja Suomen suhteita naapurivaltio Venäjään.

Valtioneuvosto on katsonut, että Suomea sitovat velvoitteet eivät ole este Naton jäsenhakemuksen jättämiselle.

Ulkoministeriön oikeuspäällikkö Kaija Suvanto pitää kuitenkin mahdollisena sitä, että Venäjä esittää vastalauseensa Suomen Nato-jäsenyydestä myös diplomaattisia reittejä pitkin esimerkiksi nootilla. Venäjän hallinnon edustajat ovat useasti ilmoittaneet, ettei Venäjä suhtaudu myötämielisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Presidentti Niinistö tapaa yhdysvaltalaissenaattoreita Helsingissä

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään yhdysvaltalaissenaattoreita Helsingissä. Niinistö tapaa muun muassa Yhdysvaltojen senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin.

Niinistö ja senaattorit keskustelevat esimerkiksi Suomen turvallisuusratkaisuista, Yhdysvaltojen tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Senaattorit vierailivat lauantaina Ukrainassa, missä he tapasivat maan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Helsingissä Ylä-Malmilla palava omakotitalo levittää runsaasti savua ympäristöön

Helsingissä Ylä-Malmilla palaa kaksikerroksinen omakotitalo, josta leviää runsaasti savua ympäristöön, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitos Twitterissä. Pelastuslaitos kehottaa alueen asukkaita sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnin, jos asuntoon tulee savua.

Tviitin mukaan sammutustöissä on 18 pelastuksen yksikköä, joiden lisäksi paikalla on myös ensihoito ja poliisi.

Päivystävä palomestari arvioi STT:lle aamuyöstä puoli neljän jälkeen, että sammutustyöt jatkuvat vielä pitkälle aamuun saakka.

Palomestarin tietojen mukaan henkilövahingoilta on vältytty ja rakennuksessa olleet ihmiset saatu pelastettua. Omakotitalo tulee todennäköisesti tuhoutumaan tulipalon vuoksi.

Katiska 1:n hovikäsittely alkaa - jatkuu lokakuun lopulle asti

Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään Suomen suurimpiin kuuluvan huumejutun, niin kutsutun Katiska 1:n käsittely.

Käräjäoikeudessa päätekijöiksi katsotut Niko Ranta-aho ja Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Hovikäsittelystä on tulossa käräjäkäsittelyn tavoin mittava, sillä Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi hoviin on valittanut yli 30 tuomittua. Käsittelylle hovioikeudessa on varattu 45 istuntopäivää lokakuun lopulle asti.

Ruotsin valtiopäivät keskustelee Natosta, hallitukselta odotetaan päätöstä jäsenhakemuksesta

Ruotsissa valtiopäivät keskustelee tänään maan hallituksen viime viikolla julkistamasta turvallisuuspoliittisesta analyysistä. Käytännössä keskustelussa on kyse Nato-jäsenyydestä, jota tukemaan hallituspuolue sosiaalidemokraatit asettui eilen puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Pääministeri Magdalena Andersson sanoi hallituksen olevan valmis tekemään virallisen päätöksen jäsenyyden hakemisesta valtiopäiväkeskustelun jälkeen. Toistaiseksi ei ole varmaa, odottaako Ruotsi Suomea jäsenyyshakemusten jättämiseksi yhtä aikaa.

Biden matkaa huomenna joukkoampumisesta järkyttyneeseen Buffaloon

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkaa huomenna tiistaina New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan Buffaloon, missä kymmenen ihmistä kuoli ja kolme haavoittui lauantaisessa joukkoampumisessa valintamyymälässä.

Poliisi on ottanut epäillyn ampujan kiinni ja veritekoa tutkitaan viharikoksena. Biden tuomitsi eilen joukkoampumisen ja sanoi, että "Amerikan sielua tahraavan vihan kohtaamiseksi" on tehtävä yhteistyötä.

New Yorkin osavaltio on kertonut verkkosivuillaan, että osavaltion julkisten rakennusten liput lasketaan tänään puolitankoon. Suruliputusta jatketaan siihen saakka, kunnes joukkoampumisen kuolonuhrit on haudattu. (Lähde: AFP)

Valta vaihtuu vanhaan Somaliassa - uudeksi johtajaksi valittiin maan ex-presidentti

Itä-Afrikan Somalia on valinnut seuraavaksi johtajakseen maan entisen presidentin Hassan Sheikh Mohamudin. Pitkään odotettu valinta huipentui Suomen aikaa puoliltaöin maanantain vastaisena yönä. Mohamud vannoi virkavalansa pian äänten laskemisen jälkeen.

Mohamud johti maata vuodesta 2012 vuoteen 2017, jolloin hän hävisi presidentinvaaleissa maata tuosta lähtien johtaneelle Mohamed Abdullahi Mohamedille. Väistyvä presidentti tunnetaan myös nimellä Farmajo.

Monet toivovat maan voivan jättää nyt taakseen jo yli vuoden kestäneen poliittisen kriisin, joka sai alkunsa, kun Farmajon presidenttikausi päättyi viime vuoden helmikuussa ilman vaaleja. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat mittaa Leijonien pelivireen

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kohtaa tänään Tampereella pelattavassa MM-kilpailujen ottelussa Yhdysvallat. Ottelu alkaa kello 20.20.

Leijonat on voittanut alkusarjassa Norjan 5–0 ja Latvian 2–1. Yhdysvallat kukisti Latvian 4–1, mutta joutui eilen ahtaalle Itävallan kanssa ja voitti vasta jatkoajalla 3–2.

Tampereella pelataan tänään myös Latvia–Norja. Helsingin jäähallissa tahkotaan Slovakia–Kanada ja Ranska–Saksa.