Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää seitsemän päivän hoitotakuuta perusterveydenhuoltoon – nykyään määräaika on kolme kuukautta

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen lakisääteisen hoitotakuun muuttamisesta. Esitys lyhentäisi perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon pääsemisen määräaikaa nykyisestä kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään.

Esityksen mukaan myös hoidon tarpeen arviointi nopeutuisi. Arviointi olisi lakimuutoksen jälkeen tehtävä nykyisen kolmen vuorokauden sijaan jo samana päivänä, jolloin potilas ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Esityksen mukaan osana hoidontarpeen arviointia pitäisi myös arvioida, pystyykö hyvinvointialue tuottamaan palvelut itse määräajassa. Jos hyvinvointialue ei pystyisi antamaan palveluja itse, sen pitäisi hankkia palvelut muilta tuottajilta.

Osassa palveluja säilyisi edelleen kolmen kuukauden hoitotakuu. Näitä olisivat muun muassa terveysneuvonta, terveystarkastukset ja hoito- sekä kuntoutussuunnitelman mukaiset hoidot.

Koskisi myös opiskeluterveydenhuoltoa

Suun terveydenhuollossa hoitoon pääsemisen määräaika lyhenisi esityksen mukaan kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Tiedotteen mukaan hoitotakuusääntely koskisi myös korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa ja vankiterveydenhuoltoa. Erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräaikaan hallitus ei esitä muutoksia.

Esityksen mukaan hyvinvointialueiden tulisi jatkossa julkaista tietoja perusterveydenhuollon hoitoon pääsystä kuukausittain. Tiedot tuottaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, millä esityksen mukaan varmistettaisiin, että tiedot olisivat vertailukelpoisia eri järjestäjien välillä.

Uudet hoitotakuun määräajat tulisivat siirtymäkauden jälkeen voimaan marraskuussa vuonna 2024, tiedotteessa sanotaan.