Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Helsingin Sanomille (HS) vapauttavan päätöksen Ukrainan sodassa kuolleiden ruumiiden kuvien julkaisemisesta. Kuvien julkaisemisesta tehdyssä kantelussa oli pyydetty JSN:ää ottamaan kantaa, oliko kuolleista ihmisistä läheltä otettujen kuvien julkaiseminen lehdessä eettisesti oikein.
Kyseiset kuvat oli julkaistu 4. huhtikuuta HS:n digiversiossa, ja ne oli otettu Ukrainan Butshassa. Kuvissa näkyi muun muassa kaupungista löytynyt ukrainalaisten joukkohauta.
JSN:n mukaan kuvien julkaiseminen ei rikkonut journalistien eettisiä ohjeita, sillä HS:llä oli painavat journalistiset ja yhteiskunnalliset perusteet julkaista kuvat. Kyse oli tapahtumista, joista yleisöllä oli oikeus tietää, ja kuvissa oli vältetty tarpeettoman yksityiskohtaista vammojen esittelyä, JSN:n päätöksessä sanotaan.
JSN antoi eilisessä kokouksessaan HS:lle vapauttavan päätöksen myös toisesta kantelusta. Kantelu koski kysymystä, olisiko lehden pitänyt tuoda iltapäivälehtiä käsitelleessä pääkirjoituksessaan esiin, että tekstissä esimerkkinä mainittu Ilta-Sanomat kuuluu samaan konserniin HS:n kanssa. Pääkirjoitus puolusti iltapäivälehtien uutisointia Ukrainan sodasta.
JSN:n mukaan konserniyhteyden esiin tuominen olisi ollut suotavaa, mutta ei välttämätöntä. Kirjoituksessa ei puolustettu ainoastaan Ilta-Sanomia, vaan aihetta käsiteltiin yksittäistä mediaa yleisemmin sanan- ja lehdistönvapauden näkökulmasta, päätöksessä sanotaan.
Putinin sanominen ryssäksi ei rikkonut hyvää journalistista tapaa
JSN antoi kokouksessaan myös Ilta-Sanomille vapauttavan päätöksen "ryssä"-sanan käyttämisestä lehden pakinassa. Helmikuun lopussa julkaistussa pakinassa lehden politiikan toimittaja kutsui Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ryssäksi.
JSN:lle tehdyn kantelun mukaan jutussa rikottiin journalistin ohjeita, koska toimittaja käytti Putinin toimia kritisoidessaan yleisesti rasistiseksi tunnustettua ilmausta, joka viittaa venäläisiin kansanryhmänä.
JSN:n päätöksessä sanotaan, että neuvoston linjan mukaan pakinatyylisissä kirjoituksissa sallitaan kärjekästäkin kielenkäyttöä. Neuvoston mukaan "ryssä"-sanan käytön moitittavuus riippuu asiayhteydestä.
Ilta-Sanomien pakinassa sanalla viitattiin Putiniin, eikä neuvosto käsitellyt tapausta hänen ihmisarvonsa näkökulmasta, päätöksessä sanotaan. JSN:n mukaan Ilta-Sanomat ei rikkonut pakinassaan hyvää journalistista tapaa.
Lisäksi JSN antoi vapauttavat päätökset Iltalehden lukijakommenttien moderoinnista ja Meän Torniolaakso -lehden jutusta, jossa käsiteltiin kriittisesti kunnallista päätöksentekoa. JSN ei antanut kokouksessaan yhtäkään langettavaa päätöstä.