Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huhtikuun puolivälin jälkeen koettiin huomattavasti tavanomaista lämpimämpi sääjakso, muuten kuukausi oli viileä

Huhtikuun puolivälin jälkeen Suomessa koettiin huomattavasti tavanomaista lämpimämpi sääjakso, kertoo Ilmatieteen laitos. Huhtikuu kuitenkin alkoi ja päättyi selvästi normaalia kylmemmässä säässä, joten kuukauden keskilämpötila oli suuressa osassa Suomea melko tavanomainen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuun keskilämpötila vaihteli Käsivarren Lapin noin kolmesta pakkasasteesta lounaissaariston vajaaseen neljään lämpöasteeseen. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa huhtikuu oli noin asteen tavanomaista kylmempi, kun taas Lapissa oli noin 0,5–1 astetta lauhempaa kuin yleensä.

Utsjoen Kevolla mitattiin huhtikuun 5. päivänä kuukauden alin lämpötila, 24 pakkasastetta. Kuukauden ylin lämpötila, 18,2 lämpöastetta, mitattiin Seinäjoella kuun 20. päivänä.

Sateita tuli lumena

Huhtikuu oli suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi, maan keskiosassa paikoin jopa harvinaisen sateinen.

Huomattava osa sateista tuli kuukauden alkupäivinä, kun voimakas matalapaine lumisateineen liikkui Suomen yli pohjoiseen. Tällöin Pirkanmaan ja Keski-Suomen tienoille kertyi parissa vuorokaudessa monin paikoin yli 30 senttimetriä lunta.

Keskimääräistä huhtikuuta vähäsateisempaa oli lähinnä maan itäosassa itärajan maakunnissa. Vähiten sadetta kertyi huhtikuun aikana Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa, jossa satoi 14,3 millimetriä.

Etelässä aurinkoa

Ilmatieteen laitos kertoo myös, että huhtikuun lopussa lunta oli Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon pohjoisosasta Lappiin ulottuvalla alueella. Kuun lopussa eniten lunta oli Kittilässä, jossa hangenkorkeus ylsi 93 senttimetriin.

Maan etelä- ja länsiosassa lumet olivat sulaneet huhtikuun loppuun mennessä suurimmalla osalla havaintoasemista. Joillain havaintoasemilla lunta oli silti jopa 20–40 senttimetriä.

Etelässä auringonpaistetta oli huhtikuussa paikoin harvinaisen paljon, pohjoisessa taas selvästi tavanomaista vähemmän.