Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Me emme ammu, mutta voimme tehdä jotain aivoillamme" – ukrainalaisinsinöörit rakentavat ja korjaavat droneja, mikropiireissä on viesti Venäjän sotilaille

Toimistopöytien ääressä toistakymmentä nuorta miestä työskentelee keskittyneesti pienten komponenttien ja tietokoneiden parissa. Yhdellä pöydällä on mikropiirejä, joihin Venäjän sotilaille kirjoitetaan terveiset: "painu vittuun".

Insinööri Maksim Sheremet, 27, kertoo, että huoneessa rakennetaan ryhmän itse kehittämää kuvauskopteria. Pienikokoisessa kopterissa on sekä tavallinen että lämpökamera.

– Siinä on kiinalaiset komponentit, mutta meidän runko, patterit ja ohjelmisto.

Sheremet kertoo työskennelleensä aiemmin droneteollisuudessa useassa eri yrityksessä. Hän sanoo, että vaikka kopterintekijät eivät ole sotilaita, he haluavat tehdä jotain maansa eteen.

– Me emme ammu, mutta me voimme tehdä jotain aivoillamme.

Pienen kuvauskopterin lisäksi pöydillä on joitakin isompia droneja. Sheremetin mukaan ne ovat alun perin olleet maatalouden käytössä. Niiden avulla on levitetty pelloille tuholaistorjunta-aineita.

Nyt droneja muunnellaan siten, että ne voivat kuljettaa ja pudottaa ammuksia. Sheremet näyttää. Hän kiinnittää kopterin pohjaan tarranauhoilla riippumaan noin puolentoista litran pullon kokoisen putkilon. Napista painetaan, drone vapauttaa remmit ja putkilo putoaa.