Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syöpäjärjestöt: Merkittävä määrä syöpiä jäi Pohjoismaissa todennäköisesti toteamatta koronapandemian alkuvaiheen aikana

Koronapandemian alkuvaihe vähensi todennäköisesti syöpien toteamista Pohjoismaissa. Syöpäjärjestöjen yhteispohjoismainen tutkimus osoittaa, että eniten laskua tapahtui Ruotsissa ja Suomessa.

Toukokuussa 2020 uusien syöpien määrä oli Ruotsissa runsaat 30 prosenttia pienempi kuin toukokuussa 2019. Toiseksi eniten ilmoitettujen syöpätapausten määrä aleni Suomessa. Toukokuussa 2020 syöpiä ilmoitettiin Suomessa 24 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

International Journal of Cancer -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa Karoliinisen instituutin ja Pohjoismaiden syöpärekisterien tutkijat vertasivat syöpärekistereihin vuonna 2020 tehtyjen syöpäilmoitusten määrää pandemiaa edeltäneiden vuosien raportointiin.

Suomen Syöpärekisterin vastaava lääkäri Tomas Tanskanen arvioi, että keväällä 2020 puhjenneella pandemialla ja syöpien toteamisella on yhteys.

– Ilmoitettujen syöpätapausten väheneminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että syöpiä on jäänyt diagnosoimatta, Tanskanen toteaa tiedotteessa.

Koronapandemian alkuvaihe oli epätietoisuuden aikaa, joka vaikutti niin terveydenhuoltoon kuin suuren yleisön käyttäytymiseenkin. Ihmiset eivät välttämättä hakeutuneet epäilyttävienkään oireiden vuoksi terveyspalveluihin. Lisäksi syöpäseulontoja keskeytettiin keväällä joksikin aikaa.

Syöpäilmoitusten määrä palautui nopeasti

Syöpäilmoitusten määrä alkoi palautua tavanomaiselle tasolleen syksyllä 2020.

– Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa syöpäilmoitusten määrä nousi vuoden jälkipuoliskolla jälleen lähes samalle tasolle kuin vuonna 2019, Tanskanen sanoo.

Koko vuoden tasolla Ruotsissa syöpäilmoitusten määrä laski kuudella ja Suomessa neljällä prosentilla,

Syöpäjärjestöjen mukaan Suomessa jäi vuonna 2020 diagnosoimatta satoja melanooma-ihosyöpiä. Melanoomia diagnosoitiin vuonna 2020 yhteensä noin 1 500, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Syöpäjärjestöt kertoi tilanteesta keskiviikkona tiedotteessa.

Syöpäjärjestöjen mukaan Suomessa diagnosoidaan vuosittain tavallisesti noin 1 800 melanoomaa.