Yliopistot ovat tunnistaneet tarpeen kehittää opiskelijavalintojaan, kertoo yliopistojen rehtorineuvosto Unifi. Todistusvalintaa ja valintakokeita on tarkoitus kehittää muun muassa siten, ettei todistusvalinnalla valittavien tarvitsisi enää valmistautua valintakokeisiin.
Kehittämistyötä tehdään Unifin koulutusvararehtorien aloitteesta perustetussa hankkeessa, jota myös opetus- ja kulttuuriministeriö tukee.
Tavoitteena on myös lisätä yliopistojen välistä valintakoeyhteistyötä. Vuodesta 2025 alkaen hakija voisi hakea samalla valintakokeella yhä useampaan hakukohteeseen joutumatta jakamaan valmistautumisaikaansa monen valintakokeen kesken.
Todistusvalinnan pisteytyksen toimivuutta tutkitaan
Myös todistusvalinnan pisteytyksen toimivuutta tutkitaan. Tutkimustulosten pohjalta yliopistoille annetaan ehdotus mahdollisista todistusvalinnan pisteytysten muutoksista ja yliopistot päättävät todistusvalinnan pisteytysmallin uudistuksesta ensi vuonna. Uusi pisteytysmalli otetaan käyttöön vuonna 2026.
Vuodesta 2020 alkaen yli puolet opiskelijoista on valittu yliopistoihin todistusvalinnalla. Muutos on herättänyt Suomessa myös kritiikkiä. Kritiikki on kohdistunut muun muassa siihen, miten eri aineita pisteytetään ja miten todistusvalinta vaikuttaa lukiolaisten jaksamiseen.
Todistusvalinnan lisäämisen on myös nähty kaventavan mahdollisuuksia niiltä, jotka havahtuvat yrittämään tosissaan vasta pääsykokeissa.
Hankkeessa selvitetään todistusvalinnan pisteytysten vaikutuksia muun muassa lukiolaisten ainevalintoihin, ylioppilaskirjoituksiin ja ylioppilaskokeiden uusimiseen. Samalla arvioidaan eri valintakriteerien vaikutusta valituksi tulemiselle sekä todistusvalinnalla valittujen opiskelijoiden opintomenestystä.