Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elon Musk haluaa ostaa Twitterin kokonaan – tarjous yli 40 miljardia dollaria

Sähköautoyhtiö Teslan pääomistaja Elon Musk haluaa ostaa pikaviestipalvelu Twitterin kokonaan itselleen, kertovat uutistoimistot. Käteistarjouksen arvo on uutistoimisto Reutersin mukaan noin 41 miljardia dollaria (38 miljardia euroa) ja Bloombergin mukaan noin 43 miljardia dollaria. Uutistoimisto AFP asettaa hinnan yli 43 miljardiin dollariin.

Musk osti Twitteristä yhdeksän prosentin osuuden 4. huhtikuuta. Hän kieltäytyi hallituspaikasta, koska se olisi rajoittanut hänen omistusosuutensa korkeintaan 15 prosenttiin.

– Sijoitin Twitteriin, koska uskon sen mahdollisuuksiin olla alusta sananvapaudelle ympäri maailmaa, Musk perusteli kiinnostustaan keskiviikkoisessa lausunnossaan Yhdysvaltain arvopaperimarkkinavalvojalle.

Hänen mukaansa sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Hänen mielestään Twitter ei tällä hetkellä toteuta sananvapautta.

Musk sanoo, että Twitter on sananvapauden vuoksi muutettava pörssiyrityksestä kokonaan yksityisomisteiseksi yritykseksi.

Muskin tarjous Twitteristä ylittää Reutersin mukaan 38 prosentilla yhtiön huhtikuun alun osakekurssin. Bloomberg ja AFP kertovat puolestaan, että tarjous on 54 prosenttia korkeampi kuin osakkeen päätöskurssi 28. tammikuuta, jolloin Musk aloitti ostot.

Muskin tarjoama hinta on 54,20 dollaria osakkeelta.

AFP:n mukaan Twitterin hallitus kertoo tutkivansa tarjouksen huolella ja päättävänsä, onko tarjous yhtiön osakkeenomistajien edun mukainen.

Laitaoikeistoa ärsyttää Trumpin sulkeminen pois palvelusta

Erityisesti Yhdysvaltain poliittinen laitaoikeisto rummuttaa syytöstä, että Twitter estää sananvapauden toteutumisen.

Arvostelijoita ärsyttää varsinkin se, että Twitter blokkasi entisen presidentin Donald Trumpin pois pysyvästi palvelusta tammikuussa 2021 Trumpin kannattajien hyökättyä Yhdysvaltain kongressiin.

Trumpin näkyvyys on heikentynyt huomattavasti Twitterin estettyä häntä käyttämästä palvelua. CNN:n mukaan Trumpin mahdollinen paluu Twitteriin auttaisi häntä menestymään vuoden 2024 esivaaleissa republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuudesta.

Muskin aikeet Twitterin suhteen ovat saaneet aikaan riemunkiljahduksia laitaoikeistosta, mutta hänen omasta näkemyksestään Trumpin suhteen ei kuitenkaan ole varmaa tietoa. Hän tiettävästi jakoi tukensa viime vaaleissa presidentti Joe Bidenille ja Trumpille.

Ahkera tviittaaja on aiheuttanut usein hämmennystä

Musk on ahkera tviittaja, joka on aiheuttanut usein hämmennystä kommenteillaan. Hän on tölvinyt poliitikkoja ja hänen epäillään levittäneen vääriä tietoja tviiteissään.

Hänen kommenttinsa on joutunut myös Yhdysvaltain arvopaperimarkkinavalvojan syyniin muun muassa siksi, että ne ovat vaikuttaneet Teslan osakekurssiin.

Musk on koukuttanut seuraajiaan myös "mielipidetiedustelujen" ja huumorin avulla. Hän on esimerkiksi kysynyt seuraajiltaan, pitäisikö Twitteristä pudottaa pois w-kirjain. Titter tarkoittaa hihittämistä.