Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi vapauttaa markkinoille 369  000 barrelia raakaöljyä Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoista

Suomi vapauttaa markkinoille 369 000 barrelia raakaöljyä Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoista, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Suomi osallistuu näin Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n huhtikuun alussa tekemään päätökseen, jonka mukaisesti järjestön jäsenvaltiot vapauttavat markkinoille öljytuotteita varastoistaan. Toiminnalla tuetaan öljymarkkinoiden vakauttamista Venäjän jatkaessa hyökkäystään Ukrainaan.

IEA kertoi eilen, että sen jäsenmaat ovat ilmoittaneet vapauttavansa huoltovarmuusvarastoistaan yhteensä 120 miljoonaa barrelia öljyä. Suurimman osuuden tästä määrästä kattaa Yhdysvallat.

Öljyn vapauttaminen ei vaaranna Suomen huoltovarmuutta

Kyseessä on toinen kerta Venäjän hyökkäyksen alettua, kun IEA-maat vapauttavat raakaöljyä valmiusvarastoistaan. Maaliskuun alussa markkinoille vapautettiin yhteensä 61,7 miljoonaa barrelia öljyä. Suomen osuus oli tuolloin vastaavan kokoinen kuin tälläkin kertaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan raakaöljyä myydään käytännössä markkinahintaan, joten sillä ei ole negatiivisia taloudellisia vaikutuksia. Myynnillä ei ole olennaista vaikutusta Suomen yleiseen energian huoltovarmuuteen.

Markkinoille vapautettava määrä ei ole suuri suhteessa Suomen öljytuotteiden varmuus- ja velvoitevarastoihin. Varastomäärät pysyvät edelleen kansainvälisten velvoitteiden ja Suomen huoltovarmuuspäätöksessä velvoitetun määrän yläpuolella.

Suomessa öljyn huoltovarmuusvarastoja ovat Huoltovarmuuskeskuksen omistuksessa olevat valtion varmuusvarastot sekä öljyn maahantuojien velvoitevarastot, joista säädetään huoltovarmuuden turvaamisesta annetussa laissa ja tuontipolttoaineiden velvoitevarastoinnista annetussa laissa. Näiden varmuusvarastojen ylläpidolla Suomi täyttää öljyvarastoja koskevat IEA:n ja Euroopan unionin velvoitteet, joiden mukaan varastojen kokonaistaso vastaa 90 päivän nettotuontia.