Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liettua käski Venäjän lähettilään pois maasta, Ranska ja Saksa karkottavat kymmeniä venäläisdiplomaatteja

Liettua on määrännyt Vilnassa olevan Venäjän suurlähettilään poistumaan maasta, kertoo ulkoministeri Gabrielius Landsbergis. Hänen mukaansa myös Moskovassa olevan Liettuan suurlähettiläs palaa kotimaahansa.

Kyse ei ole konsultaatioista vaan Liettua alentaa pysyvästi diplomaattisuhteidensa tasoa Venäjään. Toimiin kuuluu myös Venäjän konsulaatin sulkeminen Klaipedassa.

Landsbergis perusteli päätöstä Venäjään hyökkäyssodalla Ukrainassa sekä muun muassa Butshassa paljastuneilla Venäjän asevoimien tekemillä julmuuksilla.

– Liettua on informoinut päätöksestä EU- ja Nato-kumpaneitaan ja kehottaa niitä toimimaan samoin, Landsbergis sanoi.

Myös Latvia aikoo alentaa maan diplomaattisuhteiden tasoa Venäjään, kertoo ulkoministeri Edgars Rinkevics. Hänen mukaansa konkreettisista toimista kerrotaan myöhemmin.

Ranska ja Saksa karkottavat kymmeniä venäläisiä diplomaatteja

Ranska sanoi maanantaina karkottavansa 35 venäläistä diplomaattia. Se on osa Euroopan yhteisistä toimista, jotka johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Ranskan ulkoministeriön lausunnon mukaan diplomaattien toiminta on vastoin Ranskan turvallisuusetuja.

– Tämä toimenpide (karkotukset) on osa eurooppalaista menettelytapaa. Meidän tärkein velvollisuutemme on varmistaa Ranskan kansan ja eurooppalaisten turvallisuus, sanottiin Ranskan ulkoministeriön lausunnossa.

Myös Saksa kertoi maanantaina venäläisten diplomaattien karkotuksista. Ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi niiden olevan vastaus Venäjän Ukrainassa valloilleen päästämään "uskomattomaan julmuuteen".

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyse on 40 karkotettavasta venäläisestä.

Venäjä sanoi Saksan karkotuspäätöksen olevan "epäystävällinen" toimi, joka huonontaa maiden välisiä suhteita.

---

Lähteenä myös AFP