Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Will Smith pyytää Oscar-gaalassa lyömältään Chris Rockilta anteeksi, vitsi vaimon sairaudesta oli liikaa – Yhdysvaltain elokuva-akatemia käynnistää selvityksen tapauksesta

Näyttelijä Will Smith on pyytänyt julkisesti anteeksi koomikko Chris Rockilta, jota Smith löi toissa yön Oscar-gaalassa. Smith julkaisi lausunnon tapauksesta Instagram-tilillään .

– Haluan julkisesti pyytää sinulta anteeksi, Chris. Käyttäydyin sopimattomasti ja olin väärässä. Olen häpeissäni, eivätkä tekoni kerro siitä miehestä, joka haluan olla. Rakkauden ja ystävällisyyden maailmassa ei ole tilaa väkivallalle, Smith kirjoittaa.

Rock kertoi lavalla vitsin Smithin vaimosta viittaamalla hänen ajeltuun päähänsä. Jada Pinkett Smith on kertonut ajelevansa päätään, koska sairastaa karvojen lähtemistä aiheuttavaa alopeciaa.

Rock oli vitsaillut odottavansa tältä jatko-osaa vuoden 1997 G.I. Jane -elokuvaan, jossa Demi Moore näyttelee erikoisjoukkojen sotilaaksi pyrkivää naista ja on ajellut hiuksensa.

Vitsin jälkeen Will Smith käveli lavalle ja läimäytti Rockia kasvoille. Palattuaan omalle paikalleen hän alkoi huutaa tälle vihaisena kiroillen.

Smithin mukaan vitsi hänen vaimonsa sairaudesta oli hänelle liikaa ja hän reagoi tunteellisesti. Hän sanoo, että hänen käyttäytymistään gaalassa on mahdoton hyväksyä. Smith sanoo myös, että väkivalta kaikissa muodoissaan on myrkyllistä ja tuhoisaa.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia oli aiemmin tuominnut Smithin käyttäytymisen ja kertonut käynnistävänsä asiasta selvityksen.

– Olemme virallisesti aloittaneet selvityksen tapauksesta, ja aiomme kartoittaa lisätoimia ja mahdollisia seurauksia tapahtuneesta sääntöjemme, toimintatapojemme ja Kalifornian lakien mukaisesti, elokuva-akatemia sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:lle.

Smith pyysi anteeksi myös Venus ja Serena Williamsin perheeltä

Smith pahoitteli käytöstään jo gaalassa, kun hänet palkittiin parhaan miespääosan Oscarilla. Smith osoitti voittopuheessaan pahoittelut muille ehdokkaille ja elokuva-akatemialla muttei Rockille.

Instagramissa julkaistussa lausunnossaan hän pyysi jälleen anteeksi elokuva-akatemialta ja lisäksi gaalan tuottajilta, siihen osallistuneilta sekä kaikilta katsojilta ympäri maailman.

Hän osoitti anteeksipyynnön myös tennistähtien Venus ja Serena Williamsin perheelle, josta kertovassa elokuvassa hän näyttelee pääosaa. Samalla hän pyysi anteeksi King Richard: Williamsien tarina -elokuvan väeltä.

– Kadun syvästi sitä, että käytökseni on tahrannut sen, mikä on muuten ollut upea matka meille kaikille.

Smithin Oscar-palkintoa tuskin perutaan

Sosiaalisessa mediassa on myös vaadittu Smithiltä Oscar-palkinnon poistamista, mutta elokuva-akatemian jäsen ja Oscar-voittaja, näyttelijä Whoopi Goldberg on sanonut, ettei näin tapahtuisi.

– Olen varma, että tapauksella on seurauksia, mutta en usko, että he aikovat tehdä niin, varsinkin koska Chris (Rock) sanoi: "Kuule, en nosta mitään syytteitä", Goldberg kertoi tv-haastattelussa.

Nimettömänä pysyvä elokuva-akatemian jäsen kertoi AFP:lle olevansa turhautunut siitä, kuinka tapaus hallitsi uutisointia, sen sijaan, että olisi huomioitu Oscar-gaalan monimuotoisuus.

– Naisohjaaja voitti, näyttelijä vammaisyhteisöstä voitti, samoin kuin LGBTQ-yhteisön näyttelijä, hän sanoi.

Smithin käyttäytymistä on sekä tuomittu että puolusteltu. Koomikoiden mukaan ihmiset voivat jatkossa ottaa mallia hänestä ja näin ollen vaarantaa koomikot lavalla. Väkivaltaisen käytöksen on myös sanottu olevan merkki toksisesta maskuliinisuudesta, kun mies turvautuu väkivaltaan puolustaessaan vaimoaan.

Puolustusta ei niinkään ole saanut Smithin väkivaltaisuus, vaan puuttuminen Rockin alentavaan vitsiin, joka kohdistui sairaudesta kärsivään ihmiseen. Yhtenä näkökulmana on nostettu ongelmallista puuttumista mustien ja etenkin mustien naisten hiuksiin, joita on politisoitu Yhdysvalloissa vuosikausien ajan.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Juttua on korjattu klo 9.19: Oscar-gaala oli toissa yönä Suomen aikaa, ei viime yönä.