Valkoisen talon virkailija: Biden ei vaatinut hallinnon muutosta Venäjällä sanoessaan, ettei Putin voi enää jatkaa vallassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei kovasanaisessa puheessaan Varsovassa tavoitellut hallinnon muutosta Venäjällä, tarkensi Valkoisen talon virkailija myöhään lauantaina Suomen aikaa.

– Jumalan tähden, se mies (Vladimir Putin) ei voi jatkaa vallassa, Biden sanoi puheensa lopuksi.

Washington Postin lähteen mukaan lausahdus ei ollut osa alkuperäistä puhetta.

Valkoisen talon nimettömänä pysyneen edustajan mukaan Biden tarkoitti lausahduksellaan sitä, ettei Putinin voida antaa käyttää valtaa Venäjän naapurimaihin tai lähialueisiin. Virkamiehen mukaan Biden ei puhunut Putinin vallasta Venäjällä tai vallanvaihdosta Venäjällä.

Kremlin edustaja kommentoi puhetta uutistoimisto Reutersin mukaan toteamalla, ettei ole Bidenin asia päättää sitä, kuka Venäjää johtaa, vaan Venäjän presidentin valitsevat kansalaiset.

Biden tapasi ukrainalaispakolaisia ja kutsui Putinia teurastajaksi

Biden kritisoi jo aiemmin päivällä Venäjän presidentti Vladimir Putinia kovasanaisesti tavatessaan ukrainalaispakolaisia Varsovassa. Kun Bideniltä kysyttiin, mitä mieltä hän oli Putinista, presidentti sanoi pitävänsä tätä teurastajana.

Biden on käyttänyt kovaa kieltä Putinista jo aikaisemminkin kutsuessaan taannoin Putinia sotarikolliseksi. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on sanonut pitävänsä Putinia sotarikollisena.

Kremlin mukaan Bidenin kommentit heikentävät entisestään mahdollisuuksia maiden suhteiden parantamiseen tulevaisuudessa, kertoi venäläinen uutistoimisto Tass.

Biden: USA:lle sitoutuminen Naton jäsenmaiden yhteiseen puolustukseen on pyhä asia

Yhdysvalloille sitoutuminen sotilasliitto Naton jäsenmaiden yhteiseen puolustukseen on pyhä asia, vakuutti Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kollegalleen Andrzej Dudalle Varsovassa.

– Siihen voitte luottaa. Sekä teidän että meidän vapautemme vuoksi, Biden vakuutti.

Dudan mukaan puolalaiset ovat tunteneet olonsa hyvin uhatuiksi sen jälkeen kun sota alkoi.

Biden myös kehui Puolaa, joka on kantanut vastuunsa Ukrainan humanitaarisesta kriisistä. Muiden maiden on nyt Bidenin mukaan autettava Puolaa selviämään taakastaan.

Puolaan on tullut yli kaksi miljoonaa sotapakolaista sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli kuukausi sitten.

Valkoisen talon mukaan Bidenin on määrä pitää lauantaina merkittävä Ukrainan sotaa koskeva puhe.

Ei luottoa Venäjän strategian muutokseen

Toimittajat kysyivät Bidenilta pakolaisten tapaamisen jälkeen myös, uskooko hän Venäjän muuttaneen strategiaansa. Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä aikoo keskittyä jatkossa Itä-Ukrainan Donbassin alueeseen ja "vapauttaa" sen.

– En ole varma, ovatko he tehneet niin, Biden kuittasi.

Dudan lisäksi Biden tapasi lauantaina Varsovassa muun muassa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban ja puolustusministeri Oleksi Reznikovin. Tapaamiseen osallistuivat myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Ned Pricen mukaan keskusteluissa käsiteltiin muun muassa Yhdysvaltain sitoutumista Ukrainan alueelliseen itsemääräämisoikeuteen. Lisäksi tapaamisessa keskusteltiin Yhdysvaltain turva-, talous- ja humanitaarisesta tuesta Ukrainalle.

Biden matkusti Puolaan tavattuaan muun muassa sotilasliitto Naton ja EU:n edustajia Belgiassa torstaina.

Vieraili eilen Puolan rajalla

Bidenin Puolan-vierailu on osa hänen matkaansa Euroopassa. Torstaina Biden tapasi Belgian Brysselissä niin Nato- kuin EU-maiden johtoa.

Eilen Biden vieraili Ukrainan ja Puolan rajalla ja tapasi muun muassa yhdysvaltalaisia avustustyöntekijöitä ja yhdysvaltalaisia sotilaita.

Vierailunsa aikana hän myös nimitti Venäjän presidentti Vladimir Putinia sotarikolliseksi ja antoi tunnustusta ukrainalaisille näiden taisteluissa Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Presidentti myös totesi olleensa halukas vierailemaan Ukrainan puolella rajaa, jotta olisi nähnyt itse konfliktin aiheuttamat tuhot.

– Mutta he eivät antaneet minun ymmärrettävästi ylittää rajaa, Biden sanoi viitaten ilmeisesti turvallisuustekijöihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut