Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvimyrsky iskee huomenna maan etelä- ja keskiosiin, ajokeli lumisateiden takia paikoin jopa erittäin huono

Talvimyrsky iskee huomenna maan etelä- ja keskiosiin, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eerik Saarikallen mukaan näyttää siltä, että tuulen nopeus voi nousta hieman yli myrskyrajan, joka on 21 metriä sekunnissa.

Myös merialueilla tuulen nopeus noussee myrskylukemiin. Suomenlahden merivartiosto kehottaa Twitterissä varautumaan lauantaina haasteellisiin olosuhteisiin merialueilla ja rannikoilla.

Myös merialueilla tuulen nopeus noussee myrskylukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on lumisateiden takia paikoin jopa erittäin huono. Huomenna ajokelin ennustetaan olevan mahdollisesti vaarallinen Pohjois-Pohjanmaalta ja Koillismaalta aivan eteläisimpään Suomeen asti ulottuvalla alueella sekä Ahvenanmaalla.

Lumisateet heikentävät ajokeliä paikoin myös tänään. Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Koillismaalla. Mahdollisesti vaarallisen ajokelin varoitus on voimassa Etelä-Lapissa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Keskipohjanmaalla.

Saarikallen mukaan Lappi välttyy sekä sateelta että tuulelta.

– Etelä-Lappiin voi tulla vähän lunta, Saarikalle kertoo STT:lle.

Kainuun sote varoittaa liukkaasta kelistä myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Sen mukaan ensihoidon tehtävät ovat lisääntyneet äkillisesti keliolosuhteiden vuoksi.

– Riski liukastumis- ja kaatumistapaturmille on kohonnut jään päälle sataneen lumen vuoksi, kirjoitetaan Kainuun soten tiedotteessa.

Sähkökatkoihin syytä varautua

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologin Henri Nymanin mukaan tuulivahinkoihin ja paikallisiin sähkökatkoihin on syytä varautua, vaikka routainen maa hillitsee puiden kaatumisia.

Sähköverkoissa voi esiintyä häiriöitä, jotka vaikuttavat muun muassa nettiyhteyksiin.

Teleoperaattori DNA:n mukaan häiriöistä verkkoyhteyksissä ei kannata ilmoittaa välittömästi, jos älylaite putoaa verkosta myrskyn aikana.

– On parempi odottaa hetki, seurata tilannetta ja olla mieluummin yhteydessä sitten, jos myrskyn laantuessakaan verkko ei toimi, sanoo valvomon ryhmäpäällikkö Visa Urpelainen tiedotteessa.

Urpelaisen mukaan häiriö on joka tapauksessa varmasti jo tiedossa ja vian korjaus käynnissä.

Toinen matalapaine tuo lunta

Seuraava matalapaine iskee jo sunnuntai-iltana. Saarikallen mukaan tässä matalapaineessa ei ole enää kyse myrskystä, koska tuulennopeus ei nouse enää myrskylukemiin. Matalapaine tuo kuitenkin voimakkaita lumisateita ja erittäin huonoa ajokeliä etenkin maan keskiosiin.

– Enimmäkseen lunta, mutta sadealueen jälkipuolella voi tulla vähän vettäkin.

Suomen etelä- ja länsirannikolla plussalla oleva lämpötila sulattaa lumen ainakin osittain, vaikka se sataisikin alun perin lumena.

Esimerkiksi Lounais-Suomessa lämpötila on maanantaina Saarikallen mukaan selkeästi plussan puolella.

– Nollaraja menee jostain Lappeenrannasta Kokkolaan. Sen rajan pohjoispuolella sulamista ei tapahdu.

Ensi viikolla käännös kylmempään

Saarikallen mukaan ensi viikolla sää kylmenee radikaalisti koko maassa. Maanantain jälkeen luvassa on vuodenaikaan nähden huomattavasti tavanomaista kylmempää.

– Heilahtaa toiseen päähän, kun nyt on ollut tavanomaista lauhempaa.

Ainakin ensi viikko menee tämänhetkistä kylmemmissä merkeissä koko maassa. Lämpötila pysyy päivisinkin pääosin pakkasen puolella, ja yöllä pakkanen voi kiristyä etelässä reiluun 10 asteeseen ja pohjoisessa reiluun 20 asteeseen. Saarikallen mukaan päivälläkin pakkasella pysyvä lämpötila tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lumien sulaminen ei pääse jatkumaan.

Kylmässä ilmamassassa kehittyy päivittäin lumikuuroja, mutta ajoittain aurinkokin paistaa.