Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arviointineuvosto: Esitys 55 vuotta täyttäneiden työllisyyden parantamisesta huolellisesti tehty, mutta ikäsyrjinnän riskiä vielä selvitettävä

Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle 55 vuotta täyttäneiden työllisyysasteen nostamista koskevasta esityksestä. Arviointineuvoston mielestä esitys on huolellisesti tehty, mutta se kaipaa vielä arvioita vaihtoehtoisista tavoista parantaa 55 vuotta täyttäneiden työllisyysastetta.

– Esityksessä tulisi myös arvioida riskiä, että esitys heikentää yritysten halukkuutta palkata 55 vuotta täyttäneitä tai tätä ikää lähestyviä työntekijöitä rahoitusvastuiden vuoksi, mikä voisi lisätä ikäsyrjintää, lausunnossa todetaan.

Esityksen perusteella työttömyyspäivärahan lisäpäivistä luovuttaisiin asteittain ja 55 vuotta täyttäneiden mahdollisuutta siirtyä osa-aikatyöhön vahvistettaisiin.

Lisäksi muutosturva sisältäisi kahden kuukauden palkkaa vastaavan muutosturvakoulutuksen ja yhden kuukauden palkkaa vastaavaan muutosturvarahan.

Arviointineuvosto katsoo, että tässä tai jossakin muussa esityksessä tulee kuvata hallituksen toimenpidekokonaisuuden ulkopuolelle jääneitä vaihtoehtoja ja arvioida suuntaa antavasti niiden vaikutuksia.

Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen esitystä täydennetään neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.