Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus hylkäsi miehen murhasyytteen Helsingin Maunulan tapauksessa – oikeuden mukaan nainen saattoi aiheuttaa kaulan viiltovammat itselleen

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt viisikymppisen miehen murhasyytteen jutussa, jossa liikuntarajoitteinen nainen löytyi kuolleena kotoaan Helsingin Maunulassa marraskuussa.

Nainen kuoli useisiin kaulan alueen viiltohaavoihin sekä pistohaavaan, joka ulottui keuhkoon asti. Syyttäjän mukaan mies puukotti naista useita kertoja ja jätti tämän kuolemaan. Mies kiisti murhasyytteen ja sanoi naisen itse aiheuttaneen vammansa.

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle mies kertoi, että hänen muistikuvansa kyseiseltä viikolta olivat huterat runsaan alkoholinkäytön takia. Hän sanoi menneensä naisen asunnolla jossain vaiheessa nukkumaan ja kun hän heräsi, nainen oli ollut lattialla verissään.

Mies sanoi menneensä shokkiin ja lähteneensä asunnosta. Syytteen mukaan hän soitti hätäkeskukseen vasta kolme päivää myöhemmin.

Kertoi kahdelle tuttavalleen surmanneensa naisen

Tapahtumille ei ollut silminnäkijöitä, joten keskeiseksi näytöksi nousi oikeuslääkärin kuolemansyylausunto. Sen mukaan naisen viilto- ja pistohaavat olivat suunnaltaan sellaisia, että ne saattoivat olla joko naisen itsensä tai toisen ihmisen aiheuttamia.

Syyttäjä vetosi siihen, että mies oli kertonut kahdelle tuttavalleen surmanneensa naisen. Oikeudessa kumpikin todistajista kertoi, ettei ollut uskonut miehen kertomusta. Toinen sanoi myös oudoksuneensa sitä, ettei miehen vaatteissa ollut lainkaan verta, kun tämä tuli hänen luokseen myöhemmin naisen kuolinpäivänä.

Oikeus huomioi myös sen, että esitutkinnassa ja oikeudessa mies oli sanonut, ettei voimakkaan humalatilansa vuoksi muista tapahtumaa eikä osaa sanoa, mitkä hänen mielikuvistaan ovat totta ja mitkä kuviteltuja.

Oikeus hyväksyi oikeuslääkärin arvion ja katsoi, ettei myöskään muu asiassa esitetty näyttö riittänyt tarvittavalla varmuudella osoittamaan, että naisen kuolema johtui miehen toiminnasta. Siten se päätyi hylkäämään murhasyytteen.

Tuomittiin lievästä pahoinpitelystä

Murhan lisäksi miestä syytettiin myös samaan naiseen kohdistuneista törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta perusmuotoisesta pahoinpitelystä sekä vapaudenriistosta viime vuoden heinä–elokuussa.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet suurimmalta osin koska se katsoi, että pelkkä naisen esitutkintakertomus ei riittänyt niistä näytöksi. Oikeus katsoi kuitenkin näytetyksi, että mies oli elokuussa lyönyt naista kaksi kertaa avokämmenellä kasvoihin. Siitä mies tuomittiin lievästä pahoinpitelystä sakkoihin. Koska hän oli ollut rikosepäilyjen takia useita kuukausia kiinniotettuna ja vangittuna, oikeus katsoi vapaudenmenetyksen riittävän sakosta suoritukseksi.

Tuomio annettiin maaliskuun alkupuolella ja sekä syyttäjä että yksi asianomistajista ovat ilmoittaneet siihen tyytymättömyyttä. Määräaika varsinaisen valituksen tekemiselle umpeutuu huhtikuussa.