Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin hallitus ehdottaa miljardien energiatukea, autonomistajille vähintään tuhat kruunua

Ruotsin hallitus julkisti maanantaina ehdotuksensa yhteensä 14 miljardin kruunun (1,3 miljardin euron) suuruisesta energiatukipaketista kansalaisille. Toimien kohteena ovat erityisesti liikennepolttoaineet. Autonomistajille on luvassa tuhannen kruunun eli noin 95 euron kertatuki. Tietyillä maaseutu- ja haja-asutusalueilla tuen määrä on 1 500 kruunua.

Hallitus ehdottaa lisäksi bensiinin ja dieselin veron tilapäistä laskemista kesäkuusta lokakuuhun ulottuvana aikana. Hallitus arvioi veroalen laskevan polttoaineen pumppuhintaa noin 1,3 kruunua (noin 12 senttiä) litralta. Jo aiemmin on päätetty 50 äyrin suuruisesta veronalennuksesta toukokuusta alkaen.

– Tilanne on yhä epävarma ja hinnat vaihtelevat paljon, mutta näemme, että meidän on tuettava kuluttajia tässä akuutissa vaiheessa ja samalla ryhdyttävä toimenpiteisiin fossiiliriippuvuutemme vähentämiseksi entisestään, sanoi paketin esitellyt valtiovarainministeri Mikael Damberg.

Toimenpide-ehdotukseen sisältyy myös sähköauton ostajille maksettavan hankintatuen korottaminen sekä bensiinin ja dieselin sekoitevelvoitteen jäädyttäminen tämän vuoden tasolle myös ensi vuonna.

Jo aiemmin päätettyä sähkön korkeasta hinnasta johtuvaa kompensaatiotukea jatketaan osassa maata. Lisäksi lapsiperheille halutaan kohdistaa lisää asumistukea muun muassa elintarvikkeiden kohonneiden hintojen takia.

Pidemmällä tähtäimellä Ruotsin hallitus haluaa uudistaa työmatkakorvaukset. Aiempi kuluperustainen työmatkavähennys verotuksessa korvattaisiin suunnitelman mukaan kodin ja työpaikan välimatkaan perustuvalla verovähennyksellä, riippumatta siitä millä kulkuvälineellä tuo matka tehdään.