BBC: Venäjä uhkaa Nord Stream 1:n katkaisulla, jos öljysaarto toteutetaan – "Venäjän öljyn hylkääminen johtaisi katastrofaalisiin seurauksiin"

Venäjän varapääministeri Alexander Novak varoittaa BBC:llä, että "Venäjän öljyn hylkääminen johtaisi katastrofaalisiin seurauksiin kansainvälisillä markkinoilla".

Yhdysvallat on harkinnut mahdollisuutta venäläisen öljyn tuontikieltoon liittolaistensa kanssa yhtenä keinona Venäjän rankaisemiseen Ukrainaan hyökkäämisestä. Saksa ja Hollanti hylkäsivät suunnitelman kuitenkin maanantaina.

EU:n kaasusta 40 prosenttia ja öljystä 30 prosenttia tulee Venäjältä, eikä näiden toimituksille ole löydettävissä helppoa korvaajaa, jos tuonti estyy.

Saksan päätös olla edistämättä Nord Stream 2 -kaasuputkea ja mahdollinen öljysaarto voivat johtaa Novakin mukaan Venäjän kostotoimiin.

– Meillä on täysi oikeus tehdä vastaava päätös ja asettaa kauppasaarto kaasun pumppaamiselle Nord Stream 1 -kaasuputken kautta, Novak sanoo.

Venäjä on maailman suurin maakaasun tuottaja ja toiseksi suurin raakaöljyn tuottaja.

Uutistoimisto Reuters kertoo nimettömiä lähteitä lainaten, että Yhdysvallat saattaa olla valmis jatkamaan kauppasaartoa myös ilman liittolaisiaan, vaikka Yhdysvallat saa vain noin kolme prosenttia öljystään Venäjältä.

Saksan liittokansleri Olaf Scholtz torjui kuitenkin ajatuksen laajemmasta kiellosta sanoen, että Eurooppa on tarkoituksella vapauttanut Venäjän energiantuonnin pakotteista, koska toimituksia ei voida varmistaa muilla tavoin tällä hetkellä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut