Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian viranomaiset takavarikoivat Timtshenkon ja toisen oligarkin luksusjahdit

Italia ilmoitti takavarikoineensa kahden presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan venäläisen oligarkin luksusjahdit. Gennadi Timtshenko, jolla on myös Suomen kansalaisuus, menetti takavarikkoon Lena-nimisen jahtinsa Sanremossa. Aleksei Mordashovin jahti puolestaan takavarikoitiin Imperiassa.

Kummankin aluksen arvoksi on laskettu kymmeniä miljoonia euroja. Laivamaisten luksusjahtien on katsottu symboloivan Venäjän eliitin valtavia rikkauksia.

Italian pääministerin edustaja Ferdinando Giugliano totesi tviitissään , että takavarikoinnin syy olivat EU:n viime aikoina asettamat pakotteet.

Gennadi Timtshenko on lukeutunut aiemmin jääkiekkojoukkue Jokerien ja Helsingin Areenan omistajiin. Teräsmagnaatti Mordashov puolestaan omistaa muun muassa ison osan alan suuryrityksestä Severstalista . Mordashov protestoi julki antamassaan kommentissa jahtinsa takavarikkoa.

– Minulla ei ole mitään tekemistä nykyisten geopoliittisten jännitteiden kanssa, enkä ymmärrä, miksi EU on määrännyt minulle pakotteita, hän sanoi.

Varojen jäljitys vaikea tehtävä

BBC:n mukaan Mordashovin omaisuus vastaa arvoltaan yli 26:ta miljardia euroa. Timtshenkon omaisuuden arvoksi on arvioitu yli 15 miljardia euroa.

EU:n Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen asettamat pakotteet kohdistuvat selvästi yli 500 venäläiseen henkilöön tai yhteisöön, joiden varat on määrä jäljittää ja jäädyttää.

Ensimmäinen EU-pakotteiden seurauksena takavarikoitu jahti oli Amore Vero, jonka viranomaiset ottivat haltuunsa torstaina Ranskassa La Ciotatin satamassa. Tuo megajahti kuuluu yritykselle, joka on yhteydessä venäläisen öljyjätti Rosneftin johtajaan.

Talouden asiantuntijat ovat muistuttaneet, että Venäjän eliitin länsimaihin tuoman omaisuuden jäljittämistä vaikeuttavat esimerkiksi varallisuuden kierrättäminen bulvaanien kautta ja rahojen päätyminen veroparatiiseihin.