Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän johto syyttää Ukrainaa konfliktin pitkittämisestä – Ukrainan Zelenskyi vetosi kuitenkin Venäjän johtoon neuvottelujen aloittamiseksi

Venäjän johto syyttää Ukrainaa konfliktin pitkittämisestä, koska Ukraina Venäjän mukaan kieltäytyy neuvotteluista.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan presidentti Vladimir Putin oli jo määrännyt joukot pysähtymään toiveenaan aloittaa neuvottelut Ukrainan johdon kanssa.

– Koska Ukrainan puoli kieltäytyi neuvotteluista, Venäjän joukkojen eteneminen jatkuu iltapäivällä, Peskov sanoi lauantaina tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Perjantaina Kremlin mukaan Putin olisi ollut valmis lähettämään delegaation Valko-Venäjällä järjestettäviin neuvotteluihin. Muutama tunti myöhemmin Putin kuitenkin vetosi Ukrainan armeijaan, jotta se syöksisi maansa hallinnon vallasta kutsuen Ukrainan johtoa "terroristeiksi" sekä "narkomaanijoukoksi" ja "uusnatseiksi".

Venäjän armeija "laajentaa hyökkäystä"

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä on aiemminkin solmittu sopimuksia Ukrainan ja Venäjän välillä. Minskin sopimuksilla yritettiin hakea rauhaa Itä-Ukrainan sotaan vuosina 2014 ja 2015. Ukrainan mukaan Venäjän joukot käyttivät myös Valko-Venäjän maaperää hyökätessään Ukrainaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov ilmoitti lauantai-iltana, että Venäjän armeija on määrätty laajentamaan hyökkäystä Ukrainassa "kaikista suunnista", koska Kiova ei Venäjän mukaan halunnut neuvotteluja Valko-Venäjällä.

Unkari tarjoutunut isännöimään neuvotteluja

Ukrainan johto on tyrmännyt Venäjän väitteen siitä, että se olisi kieltäytynyt neuvotteluista, mutta sanoo että neuvottelut eivät saisi perustua voimankäyttöön. Ukrainan presidentin hallinnon neuvonantaja Mihailo Podolyak sanoi lauantaina Washington Post -lehden mukaan, että väite Ukrainan kieltäytymisestä on Putinin taktikointia.

– He yrittävät ajaa neuvottelut umpikujaan, ennen kuin ne ovat edes alkaneet. On selvää, että tarvitaan toisenlainen lähestymistapa, hän sanoi lehden mukaan Telegram-tilillään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi yritti viikkoja saada Venäjän johtajan neuvottelemaan tilanteesta, ennen kuin Venäjä lopulta hyökkäsi.

Perjantaina, kun venäläisjoukot lähestyivät pääkaupunkia Kiovaa, Zelenskyi vetosi jälleen Venäjän johtoon neuvottelujen aloittamiseksi.

– Taistelut ovat käynnissä ympäri Ukrainaa. Istutaan alas neuvottelupöytään lopettaaksemme ihmisten kuolemat, Zelenskyi vetosi.

Unkari kertoi perjantai-iltana tarjoutuneensa isännöimään neuvotteluja Budapestissa, joka olisi maan ulkoministerin Peter Szijjarton mukaan "turvallinen paikka molemmille neuvotteludelegaatioille". Szijjarto kertoi keskustelleensa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa sekä Zelenskyin avustajan kanssa.

–  Kumpikaan ei hylännyt ehdotusta, molemmat olivat kiitollisia ja harkitsevat asiaa, Szijjarto sanoi.

Viro, Latvia ja Slovenia kielsivät ilmatilojensa käytön

Venäjä sulkee ilmatilansa Bulgarian, Puolan ja Tshekin koneilta, kertoo maan lentoliikennevirasto Rosaviation. Päätös tulee voimaan lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa. Kielto koskee kyseisten maiden lentoyhtiöitä tai näihin maihin rekisteröityjä lentoyhtiöitä.

BBC:n mukaan Venäjä kielsi jo aiemmin ilmatilansa käytön kaikilta britannialaisilta lentoyhtiöiltä. Kiellosta kerrottiin sen jälkeen, kun Britannia oli kieltänyt Venäjän kansallisen lentoyhtiön Aeroflotin koneita laskeutumasta Britanniaan.

AFP:n mukaan Viro, Latvia ja Slovenia päättivät puolestaan tänään kieltää ilmatilansa käytön kaikilta venäläiskoneilta. Asiasta Twitterissä kertonut Viron pääministeri Kaja Kallas myös kehotti kaikkia EU-maita toimimaan samoin.

– Hyökkäävän valtion koneille ei ole tilaa demokraattisissa ilmatiloissa, hän tviittasi.

Slovenian pääministeri kommentoi Kallaksen tviittiä ilmoittamalla, että "Slovenia tekee saman".

Saksa päätti sittenkin lähettää aseapua Ukrainalle

Saksa ilmoitti lauantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että sen armeija lähettää Ukrainaan tuhat panssarintorjunta-asetta sekä 500 Stinger-ilmatorjuntaohjusta. Lisäksi se valtuutti Hollannin lähettämään Ukrainaan 400 rakettikäyttöistä kranaatinheitintä.

Saksa on aiemmin suhtautunut kielteisesti aseavun toimittamiseen Ukrainalle. Saksan hallituksen lauantaina antaman lausunnon mukaan aseet toimitetaan Ukrainaan "mahdollisimman nopeasti".

Samalla Saksa ilmoitti työskentelevänsä sen eteen, että Venäjä suljettaisiin kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

---

Lähteenä myös AFP.