Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen suurlähettiläs on poistunut Ukrainasta, kertoo ulkoministeriö

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine ja kaikki edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset ovat poistuneet Ukrainasta turvallisuussyistä. Edustuston toiminta jatkuu poikkeusjärjestelyin, kertoo ulkoministeriö.

Ulkoministeriö kehottaa olemaan hätätapauksissa puhelimitse yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Suurlähetystön paikallisesti palkattu ukrainalainen henkilöstö tukee edustuston työtä mahdollisuuksien mukaan. Henkilöstölle on ulkoministeriön mukaan tarjottu mahdollisuutta siirtyä pois pääkaupungista Kiovasta.

Matkustusilmoitusten määrä elää jatkuvasti

Ukrainassa on viimeisimpien tietojen mukaan noin 90 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, ulkoministeriöstä kerrotaan STT:lle. Ministeriön mukaan luku elää jatkuvasti, koska suomalaisia poistuu maasta. Lisäksi maassa yhä olevat suomalaiset tekevät uusia matkustusilmoituksia. Matkustusilmoitusten määrä ei kuvaa maassa olevien suomalaisten todellista lukumäärää, koska kaikki eivät tee matkustusilmoitusta.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että kymmeniä suomalaisia on poistunut Ukrainasta viimeksi kuluneiden vajaan kahden viikon aikana.

– Kymmeniä ihmisiä on jo poistunut maasta sen jälkeen, kun ulkoministeriö muutti 11. helmikuuta 2022 matkustusilmoituksen turvallisuustasoa korkeimmalle tasolle, tiedottaja Hanni Hyvärinen ulkoministeriön viestinnästä kertoo sähköpostitse STT:lle.

Hänen mukaansa ulkoministeriö on tavoitellut kaikkia matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia Ukrainassa puhelimitse ja tekstiviestein.

"Siirtyminen on omalla vastuulla"

Ulkoministeriö kehottaa kaikkia suomalaisia poistumaan maasta välittömästi, jos se on vielä mahdollista. Lisäksi ministeriö neuvoo hakeutumaan turvalliseen paikkaan ja seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita.

– Turvallisuustilanne vaihtelee eri puolilla maata. Siirtyminen maan sisällä voi olla vaarallista ja tapahtuu omalla vastuulla, Hyvärinen toteaa sähköpostiviestissään.

Ulkoministeriön mukaan Ukrainan ilmatila on suljettu ja maarajat sekä päätiet ovat pahasti ruuhkautuneet.