Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkoi maanantaina oikeudenkäynti moottoripyöräjengi Cannonballin lakkauttamiskanteesta valmisteluistunnolla.
Cannonballin ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lakkauttamista vaativat syyttäjät. Heidän mukaansa Cannonball on rekisteröimätön yhdistys, jonka toiminnan määräävänä ja pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen. Cannonballin edustajat ovat kiistäneet väitteen ja sanovat, ettei ryhmä eroa toiminnaltaan muista moottoripyöräkerhoista.
Pääkäsittely lakkauttamiskanteesta alkaa 27. huhtikuuta. Sitä ennen oikeuden pitää ratkaista, kenellä on jutussa puhevalta Cannonballin puolesta.
Syyttäjien lokakuussa käräjäoikeuteen toimittaman lakkauttamiskanteen mukaan Cannonballia ja Squad 32:ta johtaa Esko Eklund. Eklund sanoo kuitenkin vetäytyneensä kerhon toiminnasta vuonna 2019. Hän tai avustajansa ei myöskään tullut paikalle käräjäoikeuteen maanantaina.
Eklundin sijaan kaksi muuta miestä on toimittanut oikeuteen väliintulohakemuksen, jossa toinen heistä sanoo olevansa Cannonballin presidentti ja toinen sen jäsen. Oikeuden on määrä antaa ensi viikon keskiviikkona välituomio siitä, kuka voi käyttää asiassa puhevaltaa ryhmän puolesta.
Syyttäjät olivat myös vaatineet Cannonballin ja Squad 32:n asettamista heti väliaikaiseen toimintakieltoon. Käräjäoikeuden mukaan ratkaisua toimintakiellosta ei kuitenkaan anneta ennen pääkäsittelyä.
Syyttäjä: Tarkoituksena tehdä rikoksia ja saada taloudellista hyötyä
Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan Cannonball on vuonna 1991 Helsingissä perustettu moottoripyöräjengi, joka on sittemmin laajentunut valtakunnalliseksi. Suomen lisäksi sillä on osastot Virossa ja Thaimaassa.
Syyttäjät sanovat, että Cannonball toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja ja on yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys.
– Cannonballin toiminnan tarkoituksena on rikollisin keinoin – erityisesti huumausaine- ja ryöstö/kiristysrikoksilla – hankkia taloudellista hyötyä. Rikollinen toiminta on ollut jatkuvaa ja pitkäaikaista, syyttäjien lakkauttamiskanteessa kirjoitetaan.
Syyttäjien mukaan Cannonball on hierarkkisesti järjestäytynyt ja sen organisaatiorakenne on tyypillinen järjestäytyneille rikosryhmille. Liiveistä ilmenee jokaisen asema yhdistyksessä, ja ryhmän tunnuksia käytetään myös rikoksia tehdessä, kanteessa sanotaan.
Syyttäjien mukaan Cannonball ja sen jäsenet varustautuvat jatkuvasti ampuma-aseilla, mistä kertovat lukuisat takavarikot ja tuomiot aserikoksista. Syyttäjät vetoavat myös siihen, että Cannonball on oikeuskäytännössä jo useiden vuosien ajan katsottu lainvoimaisesti järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Tästä on myös korkeimman oikeuden ratkaisu viime vuoden lokakuulta, joka koski huumerikoksia Cannonballin Ulvilan-osastossa.
"Ei eroa mitenkään muista moottoripyöräkerhoista"
Cannonballin edustajina esiintyvien miesten vastauksessa käräjäoikeudelle vaaditaan lakkauttamiskanteen hylkäämistä ja sanotaan, että Cannonball ei ole yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys, vaan moottoripyöräkerho, jonka lähes 200 jäsenestä suurella osalla ei ole rikosrekisteriä.
Vastauksen mukaan Cannonballin hierarkia ei poikkea millään tavalla muista moottoripyöräkerhoista. Myös ulkoiset tunnusmerkit ovat vastauksen mukaan tavanomaisia moottoripyöräkerhoille.
Vastauksessa kiistetään myös, että Cannonball olisi varustautunut aseellisesti.
– Kantajan kanteessaan nimeämät tuomioistuinratkaisut koskevat yksittäisiä henkilöitä. Ratkaisujen osalta on tärkeää huomata myös se, että mitään liityntää CMC:hen ei olla pystytty osoittamaan kuin murto-osassa tapauksista, vastauksessa kirjoitetaan.
United Brotherhoodin lakkauttamispäätös pysyi hovissa
Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista, mutta viime vuosina siitä on saatu muutamia oikeuden ratkaisuja.
Cannonballin lakkauttamiskanteessa syyttäjä nostaa esiin korkeimman oikeuden (KKO) syksyltä 2020 peräisin olevan ennakkopäätöksen, jolla uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) määrättiin lakkautettavaksi. Sitä ennen myös Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus olivat olleet PVL:n lakkauttamisen kannalla.
Vastauksessaan lakkauttamiskanteeseen Cannonballin edustajiksi ilmoittautuneet miehet sanovat, ettei PVL:n toimintaa ja tarkoitusta voi miltään osin verrata Cannonballiin.
Viime vuoden keväällä Itä-Uudenmaan käräjäoikeus puolestaan julisti rikollisryhmä United Brotherhoodin (UB) lakkautetuksi. Tammikuussa Helsingin hovioikeus piti päätöksen voimassa. Hovituomio ei ole vielä lainvoimainen, ja siihen voi edelleen hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.