Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Venäjä valmistautuu suistamaan Euroopan pahimpaan konfliktiin sitten vuoden 1945" – Britannian Johnson arvioi Venäjän tavoittelevan Kiovaa

Britannian pääministeri Boris Johnson varoittaa, että Venäjä valmistautuu suistaman Euroopan pahimpaan konfliktinsa sitten toisen maailmansodan. Johnson arvioi myös, että hyökkäys Ukrainaan "jäädyttäisi" Venäjän globaalin rahoituksen ulkopuolelle.

Britannian pääministeri kommentoi Ukrainan kriisin tilannetta BBC:lle tänään Saksassa, kun Münchenin vuotuisen turvallisuuskokouksen päätöspäivä alkoi.

Johnsonin mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että suunnitelma Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on jo jossain mielessä käynnistynyt. Hänen mukaansa Yhdysvaltain tiedustelutiedot kertovat, että Venäjän hyökkäyssuunnitelmassa sen joukot eivät vain tunkeutuisi Ukrainaan vain kapinallisten hallitsemasta idästä, vaan myös Valko-Venäjältä Ukrainan pohjoisosaan pyrkimyksenä saartaa pääkaupunki Kiova.

– Ihmisten on ymmärrettävä, millaisen inhimillisen hinnan tämä voi aiheuttaa, hän sanoi.

Lontoon puntatuotot seis?

Aiemmin Johnson totesi, että länsi jatkaa Ukrainan tukemista myös Venäjän mahdollisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Johnson on varoittanut Münchenissä, että länsimaiden pakotteet olisivat vastaus "mihin tahansa" hyökkäykseen Ukrainaan. Hänen mukaansa ne tekisivät Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnolle mahdottomaksi päästä Euroopan suurimmille pääomamarkkinoille Lontoon Cityyn.

Johnson muistutti, että pakotteet ulottuisivat maailmanlaajuisesti myös Yhdysvaltojen toimenpiteisiin. Pääministeri summasi BBC:lle, että lännen sanktiot lopettaisivat venäläisten yritysten punta- ja dollarikaupan, mikä hänen mukaansa iskisi Venäjään "erittäin, erittäin lujasti".

Britannian nykyhallitusta on syytetty siitä, että se on sulkenut silmänsä Venäjältä peräisin olevan rahan Lontoon kautta tuomilta tuottovirroilta.