Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK: Vähäinen alan työkokemus yleisin syy rekrytoinnin vaikeuksille

Yleisin syy suomalaisten yritysten rekrytointivaikeuksiin on hakijoiden liian vähäinen alan työkokemus, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto (EK). Asia ilmenee EK:n Osaamispaneeli-yrityskyselystä, johon vastasi yli 900 yritystä viime marraskuussa.

Kyselyssä hieman yli puolet kaikista yrityksistä kertoi rekrytointivaikeuksien johtuvan hakijoiden liian vähäisestä työkokemuksesta. Seuraavaksi yleisimpiä syitä olivat hakijoiden puutteet työpaikkakohtaisessa erityisosaamisessa ja riittämätön koulutus.

– Kyselyn tulokset alleviivaavat sitä, ettei yritysten osaajapulaan ole olemassa nopeita tai helppoja ratkaisuja, sanoo tiedotteessa EK:n asiantuntija Mikko Vieltojärvi.

– Tutkintokoulutus on valitettavan hidas tapa helpottaa yritysten tässä ja nyt kokemaa pulaa osaajista. Erilaisille yrityslähtöisille täsmäkoulutuksille on nyt valtava tarve, Vieltojärvi jatkaa.

Kyselyn perusteella yritysten tärkeimmät syyt rekrytoida uusia työntekijöitä ovat poistuman korvaaminen ja työvoiman lisääntynyt tarve.

Poistuman korvaamisen mainitsi rekrytointien syyksi neljä yritystä viidestä. Lisääntynyt työvoiman tarve puolestaan oli rekrytointien taustalla kahdella kolmasosalla yrityksistä.

Työpaikkoja vaihdetaan nyt paljon

EK:n tulkinnan mukaan kyselyn tulokset viittaavat siihen, että eläköitymisten lisäksi ihmiset vaihtavat nyt työpaikkoja paljon. EK:n mukaan yritysten osaajapula näkyy sekä vaikeuksina rekrytoida uutta työvoimaa että olemassa olevan henkilöstön merkittävänä poistumana.

– Suomi tarvitsee huomattavan määrän lisää osaajia ulkomailta, ja isolla osalla yrityksistä henkilöstö on jo kansainvälistä. Osaavan työvoiman saatavuus on merkittävin kasvun este suomalaisille yrityksille, Vieltojärvi toteaa.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä kahdella kolmasosalla oli henkilöstössään kansainvälisiä työntekijöitä. Parhaillaan rekrytointia ulkomailta suunnittelee kolmasosa yrityksistä.

Kyselyyn vastasi toimitusjohtajia ja henkilöstöasioista vastaavia ihmisiä yhteensä 949 yrityksestä. EK:n mukaan kyselyn tulokset painotettiin vastaamaan liiton jäsenkenttää.