Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ei olisi saanut rajoittaa isän tai muun tukihenkilön läsnäoloa synnytyssairaaloissa korona-aikana. Näin linjaa eduskunnan oikeusasiamies tuoreessa päätöksessään. Asiasta kertoo Iltalehti.
Ensimmäinen kantelu isän tai muun tukihenkilön läsnäolon rajoittamisesta synnytyssairaaloissa, raskauden aikaisissa tutkimuksissa tai neuvolakäynneillä tuli oikeusasiamiehelle huhtikuussa 2020. Kaikkiaan kokonaisuuteen liittyy 33 erillistä kantelua.
Kanteluissa rajoitusten katsottiin muun muassa loukkaavan synnyttäjän ja lapsen oikeuksia sekä loukkaavan perus- ja ihmisoikeuksia, IL kertoo.
Hus rajoitti synnyttäjien ja tukihenkilöiden läsnäoloa sairaalassa 2. huhtikuuta 2020 alkaen. Rajoitukset koskivat koko synnytystä.
Oikeusasiamiehen päätöksen mukaan Hus on perustellut rajoituksia esimerkiksi sillä, että koronaepidemian alkuaikoina oli useita tapauksia, joissa altistunut tai tartunnan saanut tukihenkilö tuli sairaalaan koronaoireisena Husin ohjeista välittämättä. Lisäksi Husin mukaan rajoitustoimenpiteet perustuivat potilaslakiin, terveydenhuoltolakiin ja työturvallisuuslakiin.
Oikeusasiamies kuitenkin linjasi, että Husilla ei ollut rajoituspäätökseen siihen oikeuttavaa lainsäädännöllistä perustetta. Rajoituksilla on oikeusasiamiehen mukaan puututtu perus- ja ihmisoikeuksina turvattuihin oikeuksiin.
Hus ei myöskään antanut mahdollisuutta tapauskohtaiseen harkintaan. Lisäksi oikeusasiamiehen päätöksessä todetaan, että Hus ei myöskään juurikaan esittänyt selvitystä siitä, oliko ennen rajoitusten käyttöönottoa selvitetty mahdollisia vaihtoehtoja asetetuille rajoituksille ja millä tavoin vaihtoehdot eivät olleet riittäviä, IL kertoo.
Lainvalvoja totesi Husin toimineen puutteellisesti, mutta ei suosittanut Husia enempiin toimenpiteisiin. Oikeusasiamies kertoo lähettäneensä päätöksensä tiedoksi muille sairaanhoitopiireille sekä sosiaali- ja terveysministeriölle lainsäädännön muutosten valmistelua varten.