Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Kotimaisen tv-viihteen pioneeri Aarre Elo on kuollut 87-vuotiaana

Kotimaisen televisioviihteen veteraani Aarre Elo on kuollut, kertoo Yle. Elo kuoli 87-vuotiaana sairauskohtaukseen hoitokodissa Helsingissä. Tiedon vahvistaa Ylelle tv-kuuluttaja Maria Jungner, joka on Elon tytär.

Elo ideoi 1960-luvun lopulla Suomen televisioon lauantain myöhäisillan keskusteluohjelman, joka kokosi aikansa julkimot poliitikoista viihdetähtiin rupattelemaan rennossa ilmapiirissä. Elo sai talk show -ideansa tutustuttuaan Amerikan-matkallaan suuren maailman tv-tarjontaan. Kohutusta Jatkoaika-ohjelmasta tuli klassikko, joka muistetaan ainakin Mauno Koiviston otsakiehkurasta, estottomasta Jörn Donnerista, kaatuilevasta Vesa-Matti Loirista ja juontaja Lenita Airistosta.

– Viihdettä vähäteltiin, vaikka sen yhteiskunnallinen merkitys oli ehdottomasti yhtä suuri kuin minkä hyvänsä taidemuodon siihen aikaan, Elo muisteli kokemuksiaan 1960-luvun ilmapiiristä Toopelivisio-kirjassa.

Elo kehitti noihin aikoihin omaperäisen katsojalukumittarin. Hän ajoi illan Jatkoajan suoran lähetyksen päätyttyä Helsingin Pasilasta oitis kotia kohden ja laski matkalla, kuinka monessa Ruskeasuon kerrostaloasunnossa näkyi valoja. Jos kolme neljästä asunnosta oli valaistu, hän päätteli ohjelman onnistuneen. Jos valoja näkyi vähemmän kuin joka toisessa asunnossa, oli jokin mennyt vikaan.

Poikamaisesta kohelluksesta syntyi tv-historiaa

Elo oli suurelle yleisölle tv:stä tuttu jo ennen Jatkoaikaa. Hän oli mukana Jukka Virtasen ja Matti Kuuslan rinnalla suositussa VEK-ryhmässä, joka teki televisioon kymmeniä viihdeohjelmia 1960-luvulla. Työhuoneella työ ja vapaa-aika limittyivät luovasti yhteen Elon mukaan "poikamaisen kohelluksen" lomassa: he pelasivat pöytäjääkiekkoa, järjestelivät kuvaustöitä ja buukkasivat esiintyjiä.

– Meillä kolmella synkkasi kyllä heti. Verbaliikka siinä rehotti, herkeämätön huulenheitto, ja kaikkia meitä veti yhteen nopeat ja lyhyet jutut, joita teeveessä sai tehdä minkä kerkesi, Elo sanoi STT:n 70-vuotishaastattelussa vuonna 2004.

VEK eli Virtanen–Elo–Kuusla-tiimi oli 1960-luvun kotimaisen tv-viihteen merkittävin toimija Spede Pasasen ohella. Troikka oli tutustunut toisiinsa filmitöiden parissa – Elo toimi äänittäjänä, Virtanen leikkaajana, Kuusla kuvaajana. Äänittäjän työssä Elo taltioi 1950-luvulla muun muassa Laila Kinnusen ensisinglen Lazzarellan ja Olavi Virran Hopeisen kuun.

VEK ylsi Suomen tv-historiassa harvinaiseen kansainväliseen saavutukseen, kun heidän ohjelmansa Lumilinna voitti arvostetun Kultainen ruusu -palkinnon Montreux’n tv-festivaalilla 1965. Ohjelman taika perustui talvieksotiikkaan ja linnaromantiikkaan sekä siihen, että tekijät tunsivat kuva- ja musiikkiviihteen traditiot.

Ylessä useita vuosikymmeniä eri tehtävissä työskennellyt Elo jäi eläkkeelle ohjelmapäällikkönä vuonna 1995. Hän oli syntynyt Helsingissä 21. syyskuuta 1934.