Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainassa kyberhyökkäys puolustusministeriötä, asevoimia ja kahta pankkia vastaan

Ukrainan puolustusministeriön ja asevoimien verkkosivut sekä kaksi pankkia joutuivat kyberhyökkäyksen kohteeksi tiistaina. Ukrainan hallinnon mukaan palvelunestohyökkäys saattoi olla peräisin Venäjältä.

Puolustusministeriön sivustolla näkyi tiistaina virheellinen ilmoitus, jonka mukaan sivustolla oli käynnissä "tekninen huolto". Asevoimien verkkosivuille ei saanut yhteyttä.

Kohteina olleet pankit Privat ja Oschadbank ilmoittivat, että niiden verkkopalvelut olivat tiistaina poikki.

Pankkien verkkopalvelut ovat sittemmin alkaneet jälleen toimia. Ukrainan puolustusministeriön ja asevoimien sivustoille ei ole sen sijaan ollut edelleenkään pääsyä Suomen aikaa tiistaina ennen iltakymmentä.

Kyberhyökkäys tapahtui kuukausi sen jälkeen, kun aiempi kyberisku kaatoi lyhyesti Ukrainan hallituksen tärkeimmät verkkosivustot.

Edellisen hyökkäyksen jälkimainingeissa sotilasliitto Nato ilmoitti kybersotayhteistyösopimuksesta Ukrainan kanssa. Myös EU ilmoitti tuolloin ryhtyvänsä toimiin Ukrainan auttamiseksi.

Naton ja länsimaiden välit Venäjään ovat olleet kireät Ukrainan kriisin vuoksi. Venäjä on koonnut Ukrainan rajan läheisyyteen arviolta yli 100 000 sotilasta, ja länsimaat ovat varoittaneet maan voivan hyökätä Ukrainaan hetkenä minä hyvänsä.

Tuore kyberhyökkäys tapahtui samana päivänä, kun Venäjä ilmoitti vetävänsä osan joukoistaan pois Ukrainan rajan läheisyydestä. Venäjän puolustusministeriön ilmoitus on herättänyt varovaista optimismia, mutta länsimaissa on riittänyt myös epäilyksiä.

Joukkojen vetäytymisestä ei ole saatu ulkopuolista vahvistusta, eikä Nato ole vielä havainnut merkkejä Venäjän vetäytymisestä Ukrainan rajoilla. Lännestä on vaadittu Venäjältä sanojen sijaan tekoja.