Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen laivaston insinööri myönsi yrittäneensä myydä tietoja sukellusveneistä vieraalle valtiolle

Yhdysvaltojen laivaston insinööri on myöntänyt liittovaltion tuomioistuimessa yrittäneensä myydä tietoja ydinsukellusveneistä vieraalle valtiolle, kertoo Yhdysvaltojen oikeusministeriö. Insinööriä odottaa 12,5–17,5 vuoden vankeustuomio.

Oikeusdokumenteista ei selviä, mille maalle mies oli yrittänyt myydä tietoja. Sen sijaan niistä selvisi, että kyseessä oli Yhdysvaltojen liittolainen, jossa valtakieli ei ole englanti.

Oikeusministeriön lausunnon mukaan insinööri oli työskennellyt vuodesta 2012 lähtien Virginia-luokan sukellusveneiden ydinreaktorien suunnittelun parissa. Virginia-luokan ydinsukellusveneet ovat Yhdysvaltojen laivaston uusimman sukupolven hyökkäysveneitä.

Muistikortteja kätket tiin voileipiin ja purukumipakkauksiin

Insinööri paljastui lähetettyään ulkomaille paketin, jossa oli näytteenä asiakirjoja ja tietoja, joita hänen kauttaan olisi mahdollista saada. Hän aloitti sen jälkeen yhteydenpidon salatuilla sähköpostiviesteillä henkilön kanssa, jonka oletti olevan vieraan valtion edustaja. Todellisuudessa insinööri oli jo paljastunut ja hän kävikin tietämättään sähköpostikirjeenvaihtoa FBI:n agentin kanssa.

Yhteydenpito jatkui useiden kuukausien ajan ja insinööri sai kymmenien tuhansien dollarien arvosta kryptovaluuttaa. Hän toimitti salaiset tiedot muistitikuilla, joita hän piilotti maapähkinävoileipiin, purukumipakkauksiin ja laastarirasioihin.

Yhdysvaltojen ydinsukellusveneet olivat osana isoa kohua viime syyskuussa, kun Australia päätti perua megaluokan sukellusvenekaupan Ranskan kanssa ja kertoi strategisesta kumppanuudesta Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa. Osana uutta strategista kumppanuutta Australia aikoo rakentaa Yhdysvaltojen avulla ydinkäyttöisiä sukellusveneitä.