Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Mikrobitti: Käytätkö näitä sovelluksia? Ole tarkkana, niissä leviää salakavala haittaohjelma, joka vie rahasi

Suomeenkin on nyt rantautunut uusi Android-puhelimien haittaohjelma, joka on maailmalla ladattu ainakin 105 miljoonaa kertaa ja joka on luultavimmin varastanut satoja miljoonia dollareita käyttäjiensä puhelimilta, kirjoittaa Mikrobitti. Alun perin asiasta kertoivat Tom's Guide ja Bleeping Computer.

Haittaohjelma on levinnyt noin 470 saastuneen sovelluksen kautta. Sovellukset olivat ladattavissa Google Play -sovelluskaupasta. Haittaohjelma on sikäli kavala, että sitä levittäneet sovellukset toimivat sinänsä täysin normaalisti. Saastuneet sovellukset vievät käyttäjänsä väärennetyille verkkosivuille, joissa pyydetään puhelinnumeroa "varmentamista" varten. Todellisuudessa annettua puhelinnumeroa käytetään jatkuviin veloituksiin, jotka lisätään puhelinlaskulle.

Haittaohjelma vie rahaa pikkuhiljaa, minkä takia käyttäjä ei välttämättä huomaa veloituksia. Veloitusten keskimääräinen summa on ollut 15 dollaria kuukaudessa.

Tietoturvayhtiö Zimperiumin mukaan Dark Herringiksi nimetty kampanja on ollut yksi viime vuoden laajamittaisimmista ja menestyksekkäimmistä haittaohjelmista.

Dark Herring -haittasovellukset on Mikrobitin mukaan poistettu Google Playsta, mutta niitä saattaa edelleen löytyä käyttäjien puhelimilta tai epävirallisista sovelluskaupoista.