Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britanniassa hallituksen koronasulkujuhlista tehty sisäinen tutkinta moittii johtajuuden puutteesta – Johnsonin mukaan hallinnollisia muutoksia on tulossa

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi parlamentissa olevansa pahoillaan koronasulun aikana koronamääräyksiä rikkoneista juhlista. Johnsonin mukaan Downing Streetin toimintaan on tulossa hallinnollisia muutoksia.

Parlamentissa on parhaillaan menossa vilkas keskustelu tänään Johnsonille luovutetusta Sue Grayn tekemästä sisäisestä tutkinnasta. Sen mukaan osaa koronasulun aikana pääministerin virka-asunnolla järjestetyistä tilaisuuksista ei olisi pitänyt järjestää.

Lisäksi Gray sanoo tunnistaneensa virheitä johtajuudessa.

12-sivuisessa raportissa Gray tuomitsee "alkoholin ylenpalttisen kulutuksen" Downing Streetin eri tilaisuuksissa aikana, jolloin kansalta oli laajasti kielletty sosiaaliset kontaktit.

Gray tutki raporttiaan varten 16:ta eri tilaisuutta.

Lontoon poliisi puolestaan kertoi viime viikolla aloittaneensa oman tutkintansa juhlista.

Johnson kehotti odottamaan poliisin tutkinnan valmistumista

Johnson sanoi keskustelun aikana, että kaikkien pitäisi odottaa poliisin tuloksia. Oppositiossa olevan työväenpuolueen Keir Starmer kehotti pääministerin konservatiivihallituksen liittolaisia syrjäyttämään Johnson sen sijaan, että he "tukisivat edelleen rikkomuksia, peittelyä ja vilpillisyyttä".

– Hän (Johnson) on mies, joka ei tunne häpeää, Starmer sanoi.

Britannian entisen pääministerin, konservatiivien Theresa Mayn mukaan kansalaisilla on oikeus odottaa, että pääministeri ymmärtää (korona)määräysten tarkoituksen, kertoo BBC .

May sanoi Sue Grayn raportin osoittaneen, että Downing Street ei noudattanut määräyksiä. May kysyi Johnsonilta, tiesikö tämä määräyksistä vai jättikö ne huomiotta.

Joulukuun jälkeen brittimediaan on viikkojen ajan vuodettu valokuvia ja sähköpostiviestejä, jotka viittasivat koronarajoitusten rikkomisiin.

Koronajuhliin liittyvät paljastukset ovat aiheuttaneet suurimman uhan Johnsonin asemalle sen jälkeen, kun hänestä tuli pääministeri vuonna 2019.