Huawei haluaa Ruotsilta korvauksia, koska ei pääse mukaan laajentamaan maan 5g-verkkoa

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei ilmoitti sunnuntaina panneensa alulle välimiesmenettelyn Ruotsia vastaan. Yhtiö kertoi tehneensä aloitteen menettelyn aloittamiseksi Maailmanpankin Kansainvälisen investointiriitojen sovittelulaitoksen (ICSID) kautta.

Huawein uutistoimisto AFP:lle toimittaman lausunnon mukaan Ruotsin viranomaisten päätös estää Huawein osallistuminen 5g-verkon laajentamiseen on merkittävästi haitannut Huawein investointeja Ruotsissa ja rikkoo Ruotsin kansainvälisiä velvoitteita.

Huawei ei lausunnossaan tarkentanut korvausvaateitaan. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan alun perin vaadittu summa oli 5,2 miljardia kruunua (noin 495 miljoonaa euroa), mutta määrä voi nousta huomattavasti suuremmaksikin.

Ruotsi on Britannian jälkeen toinen Euroopan maa ja ensimmäinen EU-maa, joka on selkeästi kieltänyt verkko-operaattoreita käyttämästä Huawein laitteita 5g-verkon infrastruktuurin rakentamisessa. Ruotsi on myös määrännyt Huawein poistamaan jo asennettuja laitteita vuoden 2025 alkuun mennessä.

Alun perin Ruotsin posti- ja telehallitus PTS sulki kiinalaiset verkkolaitevalmistajat Huawein ja Z TE:n pois maan 5g-verkkojen rakentamisesta toissa syksynä. Huawein valitettua ratkaisusta ruotsalaistuomioistuin vahvisti päätöksen viime kesäkuussa.

Päätös on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä. Kiina ilmoitti taannoin, että PTS:n päätöksellä voisi olla seurauksia Ruotsin Kiinassa toimiville yhtiöille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut