Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tietovuotaja Julian Assange sai luvan valittaa karkotuspäätöksestään korkeimpaan oikeuteen

Tietovuotaja Julian Assangelle, 50, myönnettiin maanantaina lupa valittaa Britannian korkeimpaan oikeuteen karkotuspäätöksestään. Korkein oikeus päättää myöhemmin, ottaako se valituksen käsiteltäväkseen.

– Julian voitti. Korkeimman oikeuden tehtävänä on nyt päättää, ottaako se valituksen käsittelyyn, kirjoitti Assangen kihlattu ja pariskunnan kahden lapsen äiti Stella Moris Twitterissä.

Oikeustalon ulkopuolelle kokoontuneet väkijoukot olivat tyytyväisiä päätöksestä.

– Sanat eivät riitä kertomaan, kuinka helpottunut olen. Pelkäsimme kaikki jo pahinta, kiteytti Sue Barnett, 61.

Joulukuussa vetoomustuomioistuin päätti, ettei luovuttamiselle Yhdysvaltoihin ole esteitä. Näin se pyörsi alemman oikeusistuimen päätöksen, jonka mukaan tietovuotajaa ei voi luovuttaa, koska hänen mielenterveytensä on horjuva ja on olemassa merkittävä itsemurhariski.

Yhdysvaltojen oikeusviranomaiset haluavat Assangen oikeuteen liki kahdestakymmenestä eri syytteestä, jotka koskevat Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemia salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

Vuodettuja asiakirjoja oli noin puoli miljoonaa, ja ne käsittelivät muun muassa Afganistanin ja Irakin sotatoimia. Jos Assange todettaisiin syylliseksi kaikkiin syytteisiin, hän voisi saada jopa 175 vuoden vankeustuomion.

Vankilassa vuodesta 2019

Assange on ollut vankilassa vuodesta 2019. Häntä pidetään edelleen Belmarshin vankilassa Lontoon lähellä, vaikka hän on jo aikoja sitten suorittanut rangaistuksen, jonka sai ehdonalaismääräyksiensä rikkomisesta.

Assangea ei ole vapautettu, koska oikeuden mukaan on olemassa merkittävä riski, että hän karkaa ennen kuin juttu saadaan päätökseen

Ennen Belmarshin vankilaan joutumistaan Assange piileskeli Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä vuodesta 2012.