Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton ex-pääsihteeri Ylelle: Suomen ja Ruotsin Nato-into lisääntyy, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, ja tämä voi jarrutella Putinia

Naton ex-pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen arvioi, että Putinin uhittelevat vaatimukset itälaajentumisen pysäyttämisestä ovat lisäämässä Naton ulkopuolisissa maissa haluja liittyä Natoon.

Naton ex-pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen arvioi Yle Uutisten haastattelussa, että Venäjän pääministerin Vladimir Putinin uhittelevat vaatimukset itälaajentumisen pysäyttämisestä ovat lisäämässä Naton ulkopuolisissa maissa haluja liittyä Natoon.

– Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, se kiihdyttäisi varmasti Suomessa ja Ruotsissa keskustelua Nato-jäsenyydestä. Ukrainaan hyökkäyksen hinta olisi kova, Rasmussen kommentoi Ylelle.

Rasmussenin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-innon kasvaminen on yksi Putinia hidastavista seikoista. Rasmussenin sanoo, että lisäksi Putinia voi jarruttaa myös se, että hyökkääminen tietäisi Venäjälle länneltä tuntuvia talouspakotteita sekä asetoimituksia Ukrainalle.

– Olen huolissani tilanteesta, mutta uskon, että näistä syistä Putin lopulta on haluton hyökkäämään, Rasmussen sanoo Ylelle.

Jos Suomessa tai Ruotsissa päädyttäisiin Nato-jäsenyyden kannalle, sotilasliittoon liittyminen olisi Rasmussenin mukaan Natolle lähes läpihuutojuttu. Suomi ja Ruotsi ovat Naton läheisiä kumppaneita.

– Jos Suomi ja Ruotsi hakisivat jäsenyyttä, me voisimme päättää siitä yhdessä yössä. Te voisitte olla jäseniä jo seuraavana päivänä, koska täytätte kaikki tarvittavat jäsenyyskriteerit, Rasmussen sanoi Ylelle.

Venäjä vaatii, että Nato ei laajentuisi enää itään. Se myös haluaa, että Nato vetäisi aseistuksensa ja joukkonsa itäisistä jäsenmaistaan, jolloin esimerkiksi Nato-joukkojen läsnäolo Baltian maissa ei olisi mahdollista.

Rasmussenin mukaan Venäjän esittämät vaatimukset ovat mahdottomia hyväksyä.

– Venäjä vaatii käytännössä veto-oikeutta Naton laajentumiselle. Naton ovet pysyvät auki, ja Putinia emme halua ovimieheksi, Rasmussen sanoo Ylelle.

Rasmussenin mukaan Nato ja Venäjä voisivat sen sijaan neuvotella esimerkiksi asevalvonnan tehostamisesta, arktisen alueen turvallisuuden takaamisesta sekä siitä, miten osapuolet saisivat läpinäkyvämmin tietoa toistensa sotaharjoituksista väärinymmärrysten välttämiseksi.