Helsingin yliopistossa kehitetty "biologista maskia" - Voi suojata tartunnoilta tuntien ajan

Helsingin yliopistossa on kehitetty uusi molekyyli, joka voi estää koronaviruksen tarttumisen jopa tuntien ajan, tutkijat kertovat tiedotteessaan. Virologian tieteenalalla kehitetty molekyyli annetaan sumutteena nenään, jossa se voi estää koronaviruksen piikkiproteiinin toiminnan. Sumute vaikuttaa tutkijoiden mukaan tarjoavan suojan kahdeksaksi tunniksi tartuntaa vastaan jopa korkean altistumisriskin tilanteissa.

– Eläinkokeissa nenään sumutettu molekyyli suojasi tartunnalta tilanteissa, joissa kaikki suojaamattomat hiiret saivat tartunnan, tutkijatohtori Anna Mäkelä sanoo.

Molekyyli perustuu Suomessa kehitettyyn uuteen teknologiaan, jolla voidaan kohdentaa biologisia lääkkeitä. Helsingin yliopistossa teknologiaa on hyödynnetty koronaviruksen pinnan piikkiproteiinin toiminnan estämiseksi.

Mäkelän mukaan molekyyli vaikuttaisi toimivan kaikkiin tunnettuihin koronan virusmuunnoksiin.

– Kun molekyylin estovaikutus kohdennetaan koronaviruksen piikkiproteiinissa kohtaan, joka on eri virusmuunnoksille yhteinen, voidaan tehokkaasti ehkäistä kaikkien tunnettujen muunnosten, myös omikronin, kyky aiheuttaa infektio, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että myös tulevat virusmuunnokset ja jopa kokonaan uudet koronavirukset ovat molekyylille herkkiä.

Nenään annosteltava valmiste voisi tulevaisuudessa toimia limakalvoille suihkutettavana suojana koronavirustartuntaa vastaan. Tähän on Mäkelän mukaan kuitenkin vielä matkaa.

– Se ei ole läpihuutojuttu. Nyt on selvitystyö käynnissä, lähdetäänkö valmistetta viemään eteenpäin lääkinnällisenä laitteena vai lääkkeenä. Kaikkiaan voi mennä vielä useampi vuosi, että tämä valmiste olisi yleisesti saatavilla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut