Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | OAJ kannattaa ministeriön ehdotusta etäopiskeluun siirtymisestä ja vaatii pikaista päätöstä, Loppiaista vietetään tänään Itämaan tietäjien kunniaksi

Kazakstanissa internetyhteyksiä poikki, viranomaisten sivuja kaatunut

Internetyhteyksien kerrotaan olevan laajalti poikki Keski-Aasiassa sijaitsevassa Kazakstanissa.

Venäläinen uutistoimisto Tass kirjoittaa, että useat hallinnon verkkosivut eivät ole toiminnassa. Esimerkiksi ministeriöiden, presidentin, poliisin ja lentokenttien sivut eivät toimi. Uutistoimiston mukaan sivustoille ei päässyt keskiviikkona, mutta ne toimivat jälleen illemmalla.

Sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa maan internetyhteyksien ollessa poikki.

Keskiviikkona energian hinnannousua vastustaneet mielenosoitukset yltyivät levottomuuksiksi. Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö kertoi lähettävänsä Kazakstanille sotilasapua.

Kongressitalon mellakasta tulee kuluneeksi vuosi - Bidenin arvellaan syyttävän puheessaan edeltäjäänsä viime loppiaisen tapahtumista

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin odotetaan tänään syyttävän edeltäjäänsä Donald Trumpia viime vuoden loppiaisen tapahtumista.

Vuosi sitten Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon Washingtonissa estääkseen Bidenin presidentinvaalivoiton vahvistamisen. Useiden ihmisten kuolemaan johtaneesta hyökkäyksestä tuli synkkä hetki Yhdysvaltain demokratian historiassa.

Hyökkäyksestä tulee tänään kuluneeksi vuosi. Biden pitää tapahtumien muistoksi puheen, jossa hänen uumoillaan osoittavan syyttävällä sormella Trumpia, jota on syytetty kongressitaloon tunkeutuneiden yllyttämisestä.

Australia perui tennistähti Djokovicin viisumin tämän saavuttua maahan - rokotusvaatimusta vastustanut oli aiemmin saanut poikkeusluvan

Australia on perunut tennistähti Novak Djokovicin viisumin tämän saavuttua Melbourneen. Aiemmin kerrottiin, että Djokovic on saanut terveyssyistä poikkeusluvan saapua maahan Australian avoimia varten. Serbialainen on vastustanut rokotusvaatimusta.

Yhdeksän kertaa Australian avoimien mestaruutta juhlinut Djokovic saapui Melbourneen myöhään keskiviikkona paikallista aikaa. Hän ei kuitenkaan päässyt rajatarkastuksesta läpi. Rajaviranomaisten mukaan Djokovicilla ei ollut tarpeeksi näyttöä täyttääkseen Australian maahantulovaatimukset. (Lähde: AFP)

OAJ kannattaa ministeriön ehdotusta etäopiskeluun siirtymisestä ja vaatii pikaista päätöstä

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi Ylelle keskiviikkona, että STM ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksella.

OAJ:n mukaan myös luokat 1–3 ja erityisopetus on otettava etäopiskelun piiriin.

OAJ:n mielestä päätös etäopiskeluun siirtymisestä on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta rehtorit ja opettajat pääsevät organisoimaan ja tiedottamaan asiasta. OAJ:n mukaan päätös tulisi tehdä viimeistään perjantaiaamuna.

Osa ikääntyneistä ei huoli apua, vaikka he sitä tarvitsisivat

Suomessa ovat yleisiä tilanteet, joissa ikääntynyt ei suostu ottamaan apua vastaan, vaikka hän sitä tarvitsisi. Monesti on hyvin vaikea tunnistaa hetkeä, jolloin ikääntyneen tilanteeseen voidaan puuttua hänen vastustelustaan huolimatta, kertoo Tampereen kaupungin vanhusasiamies Riikka Piironen .

Jos ikääntynyt ei jaksa enää siivota kotiaan kuten ennen, pelkän epäsiisteyden perusteella hänelle ei voida hankkia siivousapua, jos hän ei sitä halua.

Sen sijaan tilanteeseen on tärkeää puuttua, jos epäsiisteys alkaa aiheuttaa terveyshaittoja tai ikääntynyt ei enää huolehdi itsestään. Tällöin on lääkärin tehtävä arvioida, pystyykö ihminen tekemään itse päätöksiä.

Uutissuomalainen: Niukka enemmistö suomalaisista pitää sote-palvelujen toimivuutta niiden sijaintia tärkeämpänä

Uutissuomalaisen mukaan niukka enemmistö suomalaisista pitää sote-palvelujen toimivuutta niiden sijaintia tärkeämpänä. Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.

40 prosenttia kansalaisista kuitenkin pitää palveluiden läheisyyttä toimivuutta tärkeämpänä.

Yli 70-vuotiaille palveluiden toimivuus on tärkeämpää kuin muille ikäryhmille. Ammattiryhmistä toimihenkilöt ja johtavassa asemassa olevat arvottavat palveluiden toimivuutta ja työväestö sekä työttömät sijaintia.

Tietoykkösen tekemään kyselyyn vastasi tuhat suomalaista joulukuussa.

Tänään sää poutaantuu ja kylmenee

Tänään sää poutaantuu ja osin selkenee, kertoo Ilmatieteen laitos. Samalla pakkanen kiristyy.

Loppiaisena liikenteeseen lähteville ennustetaan pääosin normaalia talvista ajokeliä. Pohjois-Karjalaan, Kymenlaaksoon ja Uudellemaalle on luvassa huonoa ajokeliä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Antti Kokon mukaan sää muuttuu lännessä selkeämpään suuntaan.

Loppiaista vietetään tänään Itämaan tietäjien kunniaksi

Tänään vietettävä loppiainen on kristittyjen vanhimpia pyhiä, ja sitä pidetään kirkkovuodessa Itämaan tietäjien pyhänä.

Evankeliumin mukaan viisaat tietäjät tulivat tuolloin katsomaan vastasyntynyttä Jeesusta ja toivat tälle mukanaan kalliita lahjoja, kuten kultaa ja mirhamia.

Puun kuoresta juoksutettua mirhamia on käytetty kautta historian esimerkiksi lääkkeiden raaka-aineena, hajuvesissä, suitsukkeissa tai tuoksuöljyissä.

Loppiainen sanana viittaa joulunajan loppumiseen, vaikka vanhan suomalaisuskomuksen mukaan joulun vie mennessään vasta Nuutin päivä, joka nykyisin on viikon kuluttua loppiaisesta.

Aiemmin kaupat olivat kiinni loppiaisena, mutta kauppojen aukioloaikojen vapauduttua tilanne muuttui.