Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

WHO:n johtaja varoittaa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta "koronatsunamin" vuoksi – Ranskassa ja Yhdysvalloissa ennätysmäärä tartuntoja

Ranskassa ja Yhdysvalloissa on raportoitu uudet päivittäiset koronatartuntaennätykset. Keskiviikkona Ranskassa kerrottiin uusia tartuntoja raportoidun 208 000, Yhdysvalloissa yli 265 000.

Ranskan terveysministeri Olivier Veran sanoi, että viime päivien tartuntamääriä ei voisi enää kutsua aalloksi vaan maanvyöryksi. Veran sanoi tilanteen olevan jo sellainen, etteivät rokotukset tarjoa riittävää suojaa.

– Viruskierto on liian voimakasta, Veran sanoi.

Yhdysvalloissa Johns Hopkins -yliopisto kertoi, että maassa on vahvistettu ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja. Yliopisto kertoi, että sen ylläpitämän seitsemän vuorokauden keskiarvolaskurin mukaan uusia koronavirustartuntoja oli todettu yli 265 000.

Yhdysvaltojen tautikeskus CDC:n tiedottaja Jasmine Reed kertoi aiemmin Politico -uutissivustolle, että Yhdysvalloissa korkeat tartuntamäärät johtuvat raportoinnin viivästymisestä ja tapausmäärät tasoittuvat vuoden vaihduttua.

Britanniassa raportoitiin keskiviikkona yli 10 000 ihmisen olevan sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Määrä on suurin sitten maaliskuun ensimmäisen päivän. Samalla Britannian terveysviranomaiset kertoivat, että viimeisen vuorokauden aikana maassa on vahvistettu ennätykselliset yli 183 000 koronavirustartuntaa.

WHO: Terveydenhuoltojärjestelmät vaarassa romahtaa

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti keskiviikkona järjestön tiedotustilaisuudessa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta.

Tedros sanoi, että koronaviruksen omikron- ja deltavarianttien hyökyaaltomainen leviäminen lisää terveydenhuoltohenkilöstön uupumusta entisestään. Siksi koko terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa romahtaa.

– Rokottamattomilla on monta kertaa suurempi riski kuolla jommankumman variantin aiheuttamaan tautiin, Tedros sanoi.

AFP:n seuranta: Ennätysmäärä tartuntoja maailmanlaajuisesti

Maailmanlaajuisesti on todettu ennätysmäärä koronavirustartuntoja viimeisen seitsemän päivän aikana, selviää uutistoimisto AFP:n seurannasta.

Päivittäin todettiin keskimäärin 935 000 koronatartuntaa 22.–28. joulukuuta välisenä aikana. Yhteensä tartuntoja todettiin 6,55 miljoonaa.

AFP:n seurannan luvut perustuvat maiden terveysviranomaisten päivittäin julkaisemiin lukuihin.

Todellisuudessa tartuntojen määrä voi olla kuitenkin suurempi. Suuri osa lievistä tai oireettomista tartunnoista jää havaitsematta laajoista testauksista huolimatta. Myös testauskäytännöt vaihtelevat maittain.