Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Valtioneuvoston kanslia ei luovuta Marinille lähetettyjä lobbausviestejä Veikkaus-rahoista, HS-gallup: 80 prosenttia suomalaisista kannattaa hoitajien palkkojen nostamista hoitajapulan helpottamiseksi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Valtioneuvoston kanslia ei luovuta Marinille lähetettyjä lobbausviestejä Veikkaus-rahoista

Valtioneuvoston kanslia ei luovuta pääministeri Sanna Marinin (sd.) Veikkaus-kohun aikaan saamia viestejä, joissa kulttuurivaikuttajat yrittivät vaikuttaa hallituksen suunnittelemiin leikkauksiin. Valtioneuvoston kanslian tulkinnan mukaan Veikkaukseen liittyvä kansalaispalaute ei liity pääministerin toimialaan tai tehtäviin, joten viestejä ei tarvitse julkisuuslain nojalla luovuttaa. Leikkaukset peruttiin lopulta Marinin aloitteesta.

STT pyysi Marinin sekä leikkaukset esitelleen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) saamat kansalaispalautteet. Opetus- ja kulttuuriministeriö toimitti Kurvisen saamat viestit, joissa on kovasanaista palautetta kulttuuriväeltä.

HS-gallup: 80 prosenttia suomalaisista kannattaa hoitajien palkkojen nostamista hoitajapulan helpottamiseksi

Merkittävä enemmistö suomalaisista kannattaa hoitajien palkkojen nostamista hoitajapulan helpottamiseksi, selviää Helsingin Sanomien teettämästä gallupista. Palkkojen nostamista kannatti kaikkiaan 80 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Lisäksi 61 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että ulkomaisen työvoiman tuominen Suomeen on hoitajapulaan hyväksyttävä ratkaisu. Joka neljäs oli asiasta eri mieltä.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 062 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kotien vedenkulutus on lisääntynyt etätöiden myötä

Vedenkulutus on vähentynyt suomalaiskodeissa jo pitkään, mutta koronapandemia käänsi tilanteen päälaelleen. Pandemian aikana vedenkulutus ei sinänsä ole lisääntynyt, vaan vedenkäyttö on siirtynyt etätöiden myötä työpaikoilta koteihin, kerrotaan Suomen Vesilaitosyhdistyksestä.

Vettä kuluu yleisesti ottaen muita vähemmän niissä kotitalouksissa, joissa vedestä maksetaan todellisen kulutuksen mukaan. Viime vuonna tuli voimaan lakimuutos, jonka mukaan kaikkiin uusiin ja myös peruskorjattaviin asuntoihin on asetettava huoneistokohtainen vesimittari.

Kireimmät pakkaset jäämässä taakse, Lappi tarraa vielä kiinni kylmään

Sää lauhtuu alkavalla viikolla. Tänään kireimmät pakkaset jäävät taakse maan etelä- ja keskiosissa, mutta Lapissa kylmempi ilmamassa pitää pintansa vielä pari lähivuorokautta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Lapissa on tänään paikoin yli 20 astetta pakkasta, kun taas lännessä ja etelässä pakkasasteita saattaa olla noin kymmenen. Paikoin voi esiintyä heikkoa lumisadetta.

Kelivaroitukset poistuvat maanantaiksi koko maasta. Teillä vallitsee normaali talvinen ajokeli.

Maailmalla peruttiin jouluviikonlopun aikana yli 8 000 lentoa muun muassa synkistyneen koronatilanteen vuoksi

Ympäri maailman peruttiin yli 8 000 lentoa jouluviikonlopun aikana, selviää Flight Aware sivuston seurannasta.

Lentoja on peruttu muun muassa omikronmuunnoksen pahentaman koronatilanteen vuoksi. Lentoyhtiöiden on ollut vaikea saada lennoille henkilökuntaa sairastumisten ja korona-altistuksia seuranneiden karanteenien vuoksi.

Jouluaattona lentoja peruttiin noin 2 400, kun taas joulupäivänä peruttuja lentoja kasaantui noin 2 900. Tapaninpäivältä lentoja puolestaan peruttiin yli 3 000.

Lentotilanne ei näytä olevan helpottamaan päin. Suomen aikaa aamuyöstä maanantailtakin oli ehditty perua jo yli tuhat lentoa. (Lähde: AFP)

Kymmenillä risteilyaluksilla on havaittu koronatartuntoja - osalta aluksista on evätty pääsy satamaan Karibialla

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet tarkkailevansa kymmeniä risteilyaluksia, joilla on havaittu koronatartuntoja. Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan joiltain aluksilta on evätty pääsy satamaan Karibialla.

Yli 60 aluksella havaittujen koronatartuntojen määrä on noussut niin korkeaksi, että Yhdysvaltain tautikeskus CDC on ottanut alukset joko seurantaan tai aloittanut niistä tutkinnan.

Esimerkiksi risteily-yhtiö Royal Caribbeanin Odyssey of the Seas -aluksella on kerrottu viime viikolla kymmenistä tartunnoista. Carnivalin Freedom-alus puolestaan käännytettiin Washington Postin mukaan Alankomaille kuuluvan Bonairen saaren satamasta. (Lähde: AFP).

Brasiliassa on kuollut ainakin 18 ihmistä kovien sateiden kurittaessa Bahian osavaltiota

Brasiliassa on kuollut ainakin 18 ihmistä kovien sateiden jälkimainingeissa Bahian osavaltiossa. Asiasta sunnuntaina kertoneiden viranomaisten mukaan noin 35 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa tulvia aiheuttaneiden sateiden vuoksi.

Pelastusviranomaisen edustajan mukaan lähes 300 ihmistä on loukkaantunut sateiden alkamisen jälkeen.

Arvioiden mukaan rajut sääolot ovat vaikuttaneet yli 430 000 ihmisen elämään.

Tuhoalueita lentokoneesta tarkkaillut Bahian kuvernööri Rui Costa kuvailee tapahtunutta suunnattomaksi tragediaksi. Hän ei muista vastaavaa tapahtuneen osavaltiossa lähihistorian aikana. (Lähde: AFP)

Apartheidin vastaisen taistelun ikonin Desmond Tutun hautajaiset on määrä järjestää uudenvuodenpäivänä

Etelä-Afrikan rotuerottelun vastaisen taistelun suurena ikonina tunnetun emeritusarkkipiispa Desmond Tutun hautajaiset on määrä järjestää uudenvuodenpäivänä. Asiasta kertoo hänen säätiönsä.

Säätiön tiedotteen mukaan hautajaiset on määrä järjestää tammikuun 1. päivänä Kapkaupungissa sijaitsevassa katedraalissa.

Tutu kuoli sunnuntaina 90-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen.

Hän oli entinen Etelä-Afrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispa ja rauhannobelisti. Apartheid-hallinnon kaaduttua hän toimi apartheid-ajan rikoksia tutkineen totuuskomission johdossa. (Lähde: AFP)

Nuoret Leijonat kaatoi Saksan, Suomen valmentaja hehkutti Brad Lambertia

Suomi voitti jääkiekon nuorten MM-kisojen avausottelussa Saksan Kanadan Edmontonissa pelatussa ottelussa 3–1. Suomen Samuel Helenius teki kaksi maalia ja Brad Lambert syötti kaksi osumaa.

Ottelun jälkeen Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen hehkutti hyökkääjä Brad Lambertiä. Pennanen kuvaili kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sivuilla Lambertin olleen Saksaa vastaan oikein hyvä ja kertoi, että tämän pelaamista oli ollut mukava katsoa.

Suomi kohtaa tänään seuraavassa ottelussa Itävallan.

Cleveland murskasi Toronto, Markkanen upotti 20 pistettä

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen edustama Cleveland Cavaliers murskasi vuoden 2019 mestarijoukkue Toronto Raptorsin. Cleveland voitti ottelun 45 pisteellä 144–99.

Markkanen heitti ottelussa 20 pistettä ollen joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja 22 pistettä pussittaneiden Kevin Loven ja Darius Garlandin jälkeen. Markkanen sai ottelussa peliaikaa hieman yli 22 minuuttia, kahmi seitsemän levypalloa ja antoi yhden koriin johtaneen syötön.