Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa mustan miehen huhtikuussa ampunut ex-poliisi todettiin syylliseksi tappoon – ampui miehen sotkettuaan keskenään aseensa ja etälamauttimen

Yhdysvalloissa Minneapolisin lähellä viime huhtikuussa mustan miehen ampunut entinen poliisi on todettu syylliseksi Daunte Wrightin surmaamisesta. Kim Potter,49, todettiin syylliseksi Suomessa jotakuinkin tappoa vastaavien kahden syytteen osalta.

20-vuotias Wright kuoli, kun poliisi ampui häntä pidätystilanteessa huhtikuussa. Wrightin ampuneen poliisinaisen mukaan tapahtunut oli vahinko. Hän kertoi sotkeneensa keskenään aseensa ja etälamauttimen. Hän kuvaili tilanteen tapahtumapaikalla olleen kaoottinen.

– Muistan huutaneeni lamautin, lamautin, lamautin. Ja mitään ei tapahtunut. Sitten hän kertoi minulle, että olin ampunut häntä, Potter sanoi oikeudenkäynnin aikana ja purskahti kyyneliin.

Potter irtisanoutui ampumisen jälkeen. Tapauksen takia irtisanoutui myös paikallinen poliisipäällikkö.

Potter voi saada syytteistä jopa 15 vuoden ja 10 vuoden vankeustuomiot. Tuomio on määrä lukea helmikuussa.

Ex-poliisin asianajaja painotti, ettei Potter ole vaaraksi ihmisille ja pyysi tuomaria vapauttamaan hänet takuita vastaan tuomion julistamiseen saakka. Tuomari Regina Chu päätti kuitenkin Potterin pysyvän vangittuna.

Wrightin perheenjäsenet kertoivat lausunnossaan olevansa helpottuneita päätöksestä. Lisäksi he painottivat läheisensä kuoleman olleen muiden joukossa yksi esimerkki siitä, kuinka poliisin toimintaan tarvitaan muutosta Yhdysvalloissa.

Ampuminen kirvoitti mielenosoituksia Minneapolisin alueella

Wright pysäytettiin huhtikuussa alkujaan liikennerikkomuksen vuoksi. Poliisit huomasivat, että miehestä oli annettu pidätysmääräys, ja yrittivät ottaa tämän kiinni. Mies kuitenkin palasi autoonsa, jolloin yksi poliiseista ampui häntä.

Wright ajoi usean korttelin matkan, kunnes törmäsi toiseen autoon. Hän kuoli tapahtumapaikalla. Autossa ollut naismatkustaja loukkaantui.

Tapahtuneen jälkeen paikallinen poliisipäällikkö näytti tiedotustilaisuudessa poliisin haalarikameran kuvaa. Siinä Wright kamppailee poliisien kanssa ja taustalta kuuluu, miten naispoliisi huutaa: "Lamautin, lamautin".

– Voi paska, ammuin häntä, poliisi huutaa, kun Wright ajaa pois.

Wrightin kuolema kirvoitti mielenosoituksia Minneapolisin alueella ampumisen jälkeen.

Ampuminen tapahtui samaan aikaan, kun Minneapolisissa oli käynnissä George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynti. Musta George Floyd kuoli, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Chauvin tuomittiin kesäkuussa 22,5 vuoden vankeuteen, mutta hän on valittanut tuomiostaan.

Floydin kuoleman jälkeen ympäri Yhdysvaltoja järjestettiin mittavia rasisminvastaisia mielenilmauksia, joissa vaadittiin myös muun muassa loppua poliisiväkivallalle.