Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ja Schengenin ulkopuolelta Suomeen saapuvilta vaaditaan testitodistus, STM: työterveys mukaan rokotuksiin – Kiuru varoitti "hyökyaallosta"

Suomen ulkorajoja koskevia maahantulon rajoituksia jatketaan ja terveysturvallisuustoimia tiukennetaan. Valtioneuvoston torstainen päätös tulee voimaan 20.12. ja on voimassa 16.1.2022 asti. Päätöksen mukaan EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan 21.12. alkaen alle 48 tuntia vanha negatiivinen Covid-19-testitulos ja lisäksi rokotustodistus, sisäministeriön tiedotteessa sanotaan.

Vaatimus koskee 31.12.2021 saakka 2005 tai aiemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen 2006 tai aiemmin syntyneitä.

Vaatimus ei koske Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvia heidän palatessaan asuinmaahansa eikä henkilöitä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

EU- ja Schengen-maista voi saapua Suomeen vapaasti ilman matkustusrajoituksia kuten tähänkin saakka.

Samassa yhteydessä luovutaan eteläisen Afrikan valtioita koskevista erityisrajoituksista. Syynä on se, että koronaviruksen omikronmuunnos on jo laajasti levinnyt maailmalla ja myös Euroopan sisäisesti, joten vain tiettyjä valtioita koskevia rajoituksia ei katsota enää tarkoituksenmukaisiksi.

STM tiedotti puolestaan, että kuntien on jatkossa selvitettävä alueellaan toimivien työterveysyritysten mahdollisuutta osallistua koronavirusrokotuksiin. Asetus tulee voimaan perjantaina.

Asetuksen muutoksen tavoitteena on muun muassa vapauttaa kuntien rokotusresurssia muihin tehtäviin, nopeuttaa tehosterokotuksia sekä edistää työikäisten rokotuskattavuutta.

Asetuksen muutoksella ei säädetä uusista tehtävistä kunnille tai työterveyshuollolle. Kunnalla on jo voimassa olevien säännösten mukaan järjestämisvastuu rokotusten järjestämisestä ja työterveyshuollolla on oikeus osallistua koronavirusrokotusten toimeenpanoon. Lain mukaan kunta voi itse selvittää työterveyshuollon osallistumismahdollisuudet tai sopia järjestämisvastuun siirtämisestä toiselle kunnalle tai kuntayhtymälle. 

Sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön tiedotustilaisuudessa olivat paikalla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) sekä osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja hallitusneuvos Liisa Katajamäki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Koosteen tiedotustilaisuudesta voi katsoa jutun alussa olevasta kuvakkeesta. Tilaisuus alkaa noin 9 minuutin kohdalla.