Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden julisti Kentuckyn tornadotuhot kansalliseksi suurkatastrofiksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julisti maanantaina viikonlopun tornadoissa pahimmin kärsineen Kentuckyn osavaltion tuhot kansalliseksi suurkatastrofiksi. Biden korotti näin Kentuckyyn antamaansa hätätilajulistusta vielä yhdellä portaalla.

Yhdysvaltojen kaakkoisosia koetelleiden tornadojen pelätään vieneen hengen ainakin sadalta ihmiseltä, uutisoi CNN . Valtaosa kuolonuhreista on löydetty Kentuckyssa.

Joidenkin arvioiden mukaan sadan kuolleen raja saatetaan vielä ylittää jo pelkällä Kentuckyn uhrimäärällä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Kentuckyn kuvernööri Andy Beshear kertoi maanantaina, että siihen mennessä oli varmistunut 64 ihmisen kuolleen osavaltion alueella pyörremyrskyissä.

Pienessä Dawson Springsin kylässä Kentuckyssa noin 75 prosenttia rakennuksista pyyhkiytyi maan tasalle.

– Tilalle tuli kaaos. Tämä on pahin asia jonka olen koskaan nähnyt, sanoi pormestari Chris Smiley, joka on asunut Dawson Springsissä 63 vuotta.

Kentuckyn hätätila-asioista vastaava johtaja Michael Dossett luonnehti tuhoa sellaiseksi, jonka voisi nähdä sotatila-alueella. Kuvernööri Beshear kertoi, että satoja kansalliskaartin sotilaita on kutsuttu apuun osavaltion yhdeksässä piirikunnassa.

Pelastaminen jo myöhäistä?

Viikonloppuna tuhoja aiheutti yhteensä yli 50 tornadoa kahdeksassa osavaltiossa.

Yhdysvaltain hätätilaviraston (Fema) johtaja Deanne Criswell sanoi, että viikonloppuna koettujen kaltaiset voimakkaat myrskyt ovat ilmastonmuutoksen aikakaudella "uusi normaali".

Illinois'n osavaltion Edwardsvillen palopäällikkö James Whiteford kertoi toimittajille maanantaina, että operaatio oli siirtynyt pelastamisesta "vain toipumiseen". Tämä lisäsi osaltaan pelkoja siitä, että elossa olevia loukkaantuneita tuskin enää löydetään.

Kentuckyn uhrien lisäksi on varmistunut, että tornadoissa kuoli neljä ihmistä Tennesseessä ja kaksi sekä Arkansasissa että Missourissa. Tornadot iskivät myös esimerkiksi Mississippin ja Illinoisin osavaltioihin.