"Se on ihan muissa maailmoissa" ei ole enää kohta moite. Digitaalisen keinotodellisuuden läpilyönnin eräs mittari on muutos, jonka myötä moni iso brändi valmistautuu julkaisemaan tuotteita niin kutsuttuun metaversumiin.
Ennusteen mukaan seuraava muotitrendi ovatkin vaatteet, joita ei ole fyysisesti olemassa.
Visio saattaa tuntua monesta humpuukilta, mutta etenkään nuorille käsitteellinen harppaus ei ole liian pitkä.
– Kun aloin jutella siitä, mitä metaversumissa puetaan päälle, ystäväni sanoivat: 'Mistä sinä puhut?', alan 27-vuotias brittivaikuttaja Daniella Loftus sanoo.
– Mutta 14-vuotiaat serkkuni ymmärsivät heti.
Mistään pikkuhankkeista ei ole kyse. Esimerkiksi urheiluvaatemerkki Nike aikoo julkaista virtuaalisia tennareita.
Fysiikan lait romukoppaan
Miten metaversumin vaatteita sitten on tarkoitus käyttää ja myydä? Myynti tehdään esimerkiksi niin, että digitaaliset muotiliikkeet tallentavat virtuaaliasuja Photoshopin asiakkaan valokuviin tai videoihin. Asiakas sen jälkeen julkaisee ne Instagramiin ja muualle.
Liike-elämä odottaa, että virtuaalivaatteista tulee pian todennäköisesti tapa pukea avatarisi, kun olet vuorovaikutuksessa tietoverkon peleissä ja kohtaamispaikoissa.
Daniella Loftus näkee keinotodellisuuden vaatteissa niin paljon potentiaalia, että hän luopui työstään muotikonsulttiyrityksessä ja omistautuu nyt verkkosivulleen, jonka nimi on This Outfit Does Not Exist.
Loftusin Instagram -sivu tuo esiin mahdollisuuksia virtuaalisissa vaatteissa, joiden ei tarvitse noudattaa fysiikan lakeja – asuihin lukeutuvat muun muassa kimalteleva hopeanvärinen nestemäinen housupuku, jossa on lonkerot sekä heiluva vaaleanpunainen luomus, jonka rinnasta laukeaa lasersäteitä.
– Digitaalinen ohittaa fyysisen. Lapset tulevat kysymään toisiltaan: Mikä iho sinulla oli tässä pelissä eilen?, Loftus lupaa.
Vähentää jätteitä
Brasilialainen malli ja vaikuttaja Isabelle Boemeke on jo nyt innokas digitaalisten asujen ostaja. Verkossa hänet tunnetaan Isodopena, joka yhdistää huippumuodin ja vakavan sitoutumisen puhtaaseen energiaan sekä ympäristöaktivismiin.
Isodopen toismaailmallinen tyyli sopii hyvin hänen viestiinsä.
– Tiedän monia naisia, jotka ostavat asun, käyttävät sitä kerran yhtä valokuvaa varten eivätkä enää koskaan sen jälkeen. He voisivat vähentää kulutusta ja tuhlausta käyttämällä digitaalista muotia muutamiin näistä viesteistä.
Perinteinen muotiteollisuus on yksi planeetan suurimmista saastuttajista ja jätteiden tuottajista. Tämän toivat esiin muun muassa Extinction Rebellion -mielenosoittajat, jotka hyökkäsivät Louis Vuittonin catwalkille Pariisissa.
– Jokainen brändi on tulevaisuudessa mukana digitaalisessa muodissa, vakuuttaa digitaalisen muotiliikkeen DressX:n perustaja Daria Shapovalova.
The Fabricantin Michaela Larosse myi kaikkien aikojen ensimmäisen vain digitaaliseen käyttöön tarkoitetun mekon toukokuussa 2019. Sen hinta oli 9 500 dollaria.
– Meillä on digitaalinen minä, meillä on avatar, ja voit kertoa jotain itsestäsi – siitä kuka olet, mistä olet kiinnostunut – avatarisi kautta, Larosse kuvailee.