Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verohallinto: Alle 40 000 euroa vuodessa tienaavat kärsivät koronavuodesta eniten

Alle 40 000 euroa ansiotuloja vuodessa tienaavat kärsivät koronavuodesta 2020 taloudellisesti eniten. Tuloluokan palkkojen määrä laski viime vuonna 4,8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tuloluokassa maksettujen työttömyysetuuksien määrä puolestaan kasvoi kolmanneksella.

Tiedot käyvät ilmi Verohallinnon torstaina julkaisemista vuoden 2020 tuloverotilastoista.

Veronalaisia ansiotuloja ovat palkkatulot, eläketulot, työttömyysetuudet, muut veronalaiset sosiaalietuudet ja muut ansiotulot, kuten yrittäjätulot.

Viime vuonna kaksi kolmasosaa kaikista ansiotuloista oli palkkatuloja. Toiseksi suurimman osuuden muodostivat eläkkeet, joita oli liki neljännes kaikista ansiotuloista.

Eniten veronalaisia ansiotuloja saivat 30 000–40 000 euroa vuodessa tienaavat. He myös maksoivat eniten veroa ansiotuloistaan. Tuloluokka sai viime vuonna yhteensä 27,6 miljardia euroa ansiotuloja, joista maksettiin 5 miljardia euroa veroja.

– Kuudesosa tulonsaajista tienaa 30 000–40 000 euroa vuodessa ansiotuloja. He kerryttävät veropottia eniten, vaikka matalammissa tuloluokissa ansiotuloja saavia on määrällisesti enemmän. Syynä tähän on progressiivinen verotus, Ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo.

Työhuonevähennykset nelinkertaistuivat

Etätyön lisääntyminen viime vuonna näkyi haettujen työhuonevähennysten määrässä. Vuonna 2019 työhuonevähennystä haki 100 000 palkansaajaa, mutta viime vuonna määrä oli yli nelinkertainen. Yhteensä vähennystä haki 403 000 henkilöä.

Työhuonevähennys on tulonhankkimismeno, joka vähentää palkansaajalta verotettavan tulon määrää.

Vähennystä hakivat hanakammin hyvätuloiset palkansaajat. Reilu kolmannes yli 60 000 euroa viime vuonna tienanneista haki työhuonevähennystä. Sen sijaan 30 000–35 000 euroa verotettavaa ansiotuloa tienanneista palkansaajista vähennystä haki harvempi kuin joka kymmenes.

– Näyttää siltä, että hyväpalkkaisissa asiantuntijatehtävissä etätyön tekemiseen oli koronavuonna parempi mahdollisuus kuin pienituloisilla, ylitarkastaja Luokkanen toteaa.

Ikäluokista työhuonevähennystä hakivat suhteessa eniten 40–49-vuotiaat, joista noin viidennes haki vähennystä.

Palkkatulot kasvoivat kolmessa maakunnassa

Viime vuonna suomalaisten palkkatulot kasvoivat ainoastaan Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Uudellamalla. Jokaisella alueella palkat kasvoivat alle prosentin edellisvuoteen verrattuna.

Uusimaa on ainoa maakunta, jossa palkkatulojen osuus (72 prosenttia) kaikista ansiotuloista oli yli 70 prosenttia.

– Tämä tarkoittaa, että maakunnassa on paljon työikäistä väestöä, Luokkanen sanoo.

Eläketulojen osuus oli puolestaan suurin Etelä-Savossa, jossa eläkkeet muodostivat kolmanneksen kaikista ansiotuloista. Palkat kattoivat maakunnan ansiotuloista vain 56 prosenttia.

– Korkea eläketulon määrä johtuu maakunnassa asuvien ikärakenteesta, Luokkanen selittää.

Kuntalainen maksoi Suomessa kunnallisveroa keskimäärin 5 124 euroa vuonna 2020. Nousua oli edellisvuoteen verrattuna 83 euroa asukasta kohden.

Keskimäärin eniten kunnallisveroa keräsi kuntalaisiltaan Kauniainen, jossa summa oli noin 10 000 euroa asukasta kohden. Vähiten kunnallisveroa maksoivat Sysmän asukkaat, jossa yksi kuntalainen maksoi keskimäärin 3 100 euroa kunnallisveroa viime vuonna.

Miehillä enemmän tuloja ja luontoisetuja

Verohallinnon tilastojen mukaan miehet saivat kaikkia tuloja viime vuonna noin neljänneksen enemmän kuin naiset. Miesten tulot olivat 87,9 miljardia euroa, naisten 66,2 miljardia.

Miehillä oli viime vuonna myös enemmän pääomatuloja kuin naisilla. Miehet saivat yhteensä noin 9,4 miljardia pääomatuloa, josta 1,8 miljardia euroa oli verotonta.

Naiset saivat vastaavasti noin 3,5 miljardia pääomatuloa, josta verotonta oli 500 miljoonaa euroa.

Miehet saivat lisäksi enemmän verovapaita työkustannusten korvauksia ja luontoisetuja. Miehille maksettiin korvauksia ja etuja 1,5 miljardin euron edestä. Naiset saivat etuja noin 278 miljoonaa euroa.

Miehille korvauksia ja etuja maksettiin noin 2 200 euron arvosta yhtä saajaa kohden. Naisilla vastaava summa oli noin 650 euroa.

Sekä miesten että naisten saamien korvausten ja etujen arvo laskivat edellisvuodesta, mutta naisilla yli puolet enemmän kuin miehillä. Miehillä laskua oli 14 prosenttia, naisilla 32 prosenttia.

Miehet maksoivat viime vuonna veroja ja maksuja yhteensä 19,9 miljardia euroa, naiset 12,3 miljardia. Miehet maksoivat veroja 7,6 miljardia eli noin 60 prosenttia naisia enemmän.

Naiset maksoivat veroja 2,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, miehet 2,1 prosenttia.