Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Poliisi ohjasi 612-soihtukulkueen uudelle reitille, mielenosoitukset eivät kohdanneet – Helsingin itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa yhteensä 21 kiinniottoa

Itsenäisyyspäivän mielenosoituskulkueet eivät kohdanneet Helsingissä. Helsinki ilman natseja -mielenosoituskulkue pysähtyi Runeberginkadulle estääkseen 612-soihtukulkueen etenemisen samalle kadulle. Liikenne kadulla katkaistiin molempiin suuntiin.

612-kulkue lähti soihtuineen etenemään Mannerheimintietä pitkin kohti Hietaniemeä väistäen Helsinki ilman natseja -kulkueen muodostaman kadunsulun. Kello kuuden aikaan Töölöntorille kokoontuneen 612-kulkueen oli alustavan suunnitelman mukaan tarkoitus kulkea myös Runeberginkadun läpi.

Helsingin poliisi arvioi Twitterissä 612-kulkueessa olevan noin 300 osallistujaa. Narinkkatorilta kello kuuden aikaan liikkeelle lähteneessä Helsinki ilman natseja -kulkueessa taas oli poliisin arvion mukaan noin 1 500 osallistujaa.

Poliisin mukaan molempiin mielenosoituksiin olisi järjestäjien ennakkoilmoitusten mukaan saapumassa jopa 1 000–2 000 osallistujaa.

Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan mielenosoittajat huusivat, että "katu on blokattu natseilta". Helsinki ilman natseja -mielenosoituskulkueen osallistujat tanssivat ja istuivat kadulla. Paikalla on toimittajan mukaan myös ratsupoliiseja.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osallistujat käyttävät laajalti maskeja. Aikaisemmin järjestetyssä Suomi herää -mielenosoituksessa taas maskeja näkyi vähemmän.

Mielenosoittajat huutavat natsienvastaisia huutoja ja kantavat erilaisia antifasistisia banderolleja. Paikalla on STT:n toimittajan mukaan myös kansainvälisen ihmisoikeusjärjestö Amnestyn henkilökuntaa.

Komisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista kertoi aikaisemmin STT:lle, että mielenosoitusten ei pitäisi ajallisesti kohdata, vaikka molemmat kulkueet kulkevat Runeberginkadun kautta. Poliisi on paikalla ohjaamassa kulkueita ja liikennettä.

– Tarpeen mukaan reittejä voidaan muuttaa, jos ennalta suunnitellut reitit eivät olekaan hyviä, hän kommentoi mahdollista kulkueiden kohtaamista.

Ensimmäisessä mielenosoituksessa noin parisataa osallistujaa

Suomi herää -kulkue lähti liikkeelle Rautatientorilta hieman kello kolmen jälkeen iltapäivällä ja jatkoi Eduskuntatalolle. Kulkueen järjestäjät olivat kutsuneet mukaan "kansallismielisiä" ihmisiä.

Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle, että mielenosoitus lähti liikkeelle rauhallisissa merkeissä.

Paikalla oli Karlssonin arvion mukaan noin 250 ihmistä. Useat poliisipartiot turvasivat kulkueen esteettömän kulun Eduskuntatalolle, jossa kuultiin järjestäjän mukaan neljä puhetta.

Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan mielenosoituskulkueen matkan varrelle Ylioppilastalolle kokoontui parinkymmenen ihmisen kokoinen vastamielenosoitus. Vastamielenosoittajat huusivat kulkueelle fasismin vastaisia huutoja. Toimittaja kertoo, että mellakkavarusteissa olevat poliisit asettautuivat Suomi herää -mielenosoituksen ja vastamielenosoituksen väliin.

Tutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta kertoi STT:lle vuosi sitten, että Suomi herää -mielenosoitusta voidaan tapahtumatietojen perusteella pitää etnonationalistisena ja äärioikeistolaisena.

– Voisi sanoa, että tapahtuman taustalla on aineksia perussuomalaisten radikaalimmasta siivestä ja etnonationalisteista, ääriliikkeitä tutkiva Kotonen sanoi STT:lle.

Etnonationalismi korostaa syntyperää kansakunnan perustana, ja siinä korostuu yhteys esi-isiin ja verenperintöön. Kyse on Kotosen mukaan biologisesta nationalismista tai rasismista.

Mellakkavarustus on itsenäisyyspäivänä lähtökohta

Komisario Karlsson kertoi STT:lle Eduskuntatalolla, että yksittäisiä häiriöitä oli Suomi herää -mielenosoituksen aikana jonkin verran.

– Häiriöt ovat nimenomaan ulkopuolisia henkilöitä, jotka ovat käyneet ilmaisemassa mielipiteitään, komisario kertoi.

Karlssonin mukaan poliisien mellakkavarustus on itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa tavallisia.

– Kyllä tämä on ollut monien vuosien kokemuksella jo lähtökohtana. Me resursoimme tietyllä tavalla ja katsomme tilanteen mukaan, toki aina ei kaikkia resursseja tarvita, komisario kertoi.

Poliisi kertoi Twitterissä tehneensä itsenäisyyspäivänä yhteensä 21 kiinniottoa. Poliisi kertoi hieman ennen kello yhdeksää illalla, että kaikki kiinni otetut tultaisiin vapauttamaan illan aikana. Yhteensä 19 ihmistä otettiin kiinni, koska he olivat menossa häiritsemään Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta.

Helsingin poliisi kertoi Twitterissä myös, että Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta.

Aikaisemmin poliisi kertoi, että Eduskuntatalolle kulkeneen Suomi herää -mielenosoituksen yhteydessä tehtiin yksi kiinniotto.

– Poliisi otti kiinni yhden henkilön, joka häiritsi mielenosoitusta Eduskuntatalolla. Häntä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan, poliisi tviittasi.