Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Poliiseja irtisanottu rikosten vuoksi, KRP aloitti esitutkinnan Suomessa lähetetyistä miljoonista huijaustekstiviesteistä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Poliiseja on irtisanottu tuoreiden ja vanhojen paljastuneiden rikosten takia

Suomessa on viime vuoden ja kuluvan vuoden aikana irtisanottu ainakin 13 poliisia rikollisen tai epäsopivan käytöksen takia.

Poliiseja on irtisanottu esimerkiksi Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion avustamisesta, ampuma-aserikoksista, virantoimituksessa tapahtuneesta törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tämä selviää STT:n pyytämistä tiedoista poliisien työsuhteen päättämisistä.

Poliisi on tehostanut omavalvontaansa viime vuosina. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisäsen mukaan silti vain tietoon tulleisiin tapauksiin voidaan puuttua.

Uutissuomalainen: Aluevaaleissa on ehdolla ainakin 95 kansanedustajaa

Ainakin 95 kansanedustajaa asettuu ehdolle tammikuun aluevaaleihin, kertoo Uutissuomalainen. Vaalikelpoisia edustajia on kaikkiaan 174, joten yli puolet heistä lähtee ehdokkaiksi.

Ehdokkaiden joukossa on ainakin kuusi ministeriä: valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sekä opetusministeri Li Andersson (vas.).

Ruotsinkieliset lukiot veivät kärkisijat STT:n lukiovertailussa

Tämänvuotisessa STT:n lukiovertailussa ruotsinkieliset lukiot menestyivät jälleen huomattavan hyvin. Vertailun 345 lukiosta vain 33 on ruotsinkielisiä, mutta suurten lukioiden kärkikymmenikköön niistä löysi tiensä 7 ja pienten kärkikymmenikköön 4.

Suurten lukioiden vertailu ei tuonut yllätyksiä: Turun Katedralskolan pitää kärkisijaa jo neljättä vuotta. Pienistä lukioista ykkössijalle nousi porilainen Björneborgs svenska samskola, joka oli kevään vertailussa kakkossijalla. Nousu kuitenkin johtui muiden lukioiden sijoituksissa tapahtuneista muutoksista, sillä yksikään porilaislukion opiskelija ei suorittanut ylioppilastutkintoa tänä syksynä.

Viime viikkoina huijaustekstiviestejä lähetetty Suomessa arviolta miljoonia, keskusrikospoliisi käynnistänyt esitutkinnan

Suomessa viime viikolla aktivoituneen uuden Flubot-haittaohjelmakampanjan yhteydessä on lähetetty arviolta miljoonia huijaustekstiviestejä, arvioivat Suomen suurimmat teleoperaattorit.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskus julkaisi varoituksen tekstiviestitse lähetettävästä haittaohjelmasta viime viikon torstaina. Huijaustekstiviestissä on linkki sivustolle, joka asentaa Flubot-haittaohjelman Android-laitteisiin. Haittaohjelma voi varastaa puhelimelta tietoja ja lähettää haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä.

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt asiasta esitutkinnan.

Suomi isännöi Ruotsia miesten MM-salibandyssä

Suomi hakee jo asetelmia mahdollista loppuottelua varten salibandyn miesten MM-kilpailuissa, kun Suomi isännöi tänään alkusarjan ottelussa Ruotsia. Helsingin jäähallissa pelattava ottelu alkaa kello 18.55.

Suomi kukisti eilen avausottelussaan Tanskan maalein 7–0. Ruotsi teki hakkelusta Latviasta lukemin 11–1. Ruotsi ja Suomi ratkaisevat keskinäisessä ottelussaan todennäköisesti lohkovoiton, vaikka kummallakin on jäljellä vielä alkusarjaottelut sunnuntaina. Maat ovat myös todennäköisimmät loppuottelijat ensi viikon lauantaiksi, jolloin mitaleista pelataan Helsingin areenassa.

IMF varoittaa: Omikronmuunnos voi hidastaa globaalin talouden elpymistä

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva varoittaa, että koronaviruksen omikronmuunnos voi hidastaa globaalin talouden elpymistä pandemiasta samaan tapaan kuin deltamuunnos teki aiemmin.

Uutistoimisto Reutersin järjestämässä tilaisuudessa puhunut Georgieva pitää todennäköisenä sitä, että IMF:n kasvuennusteet maailmantaloudelle laskevat siitä, mitä ne vielä lokakuussa olivat. Lokakuussa IMF ennusti 4,9 prosentin kasvua maailmantaloudelle ensi vuoden aikana.

IMF:n mukaan maailmantalouden elpymisessä oli nähtävissä hidastumisen merkkejä jo ennen omikronmuunnoksen ilmestymistä kuvaan. (Lähde: AFP)

Koronaviruksen omikronmuunnoksen kanssa kamppailevan Etelä-Afrikan tartuntamäärä ylitti 3 miljoonan rajan

Etelä-Afrikan koronavirustartuntojen kokonaismäärä ylitti perjantaina kolmen miljoonan rajan maan painiessa uuden omikronmuunnoksen leviämisen kanssa.

Maan johtaviin epidemiologeihin kuuluva Salim Abdool Karim arvioi aiemmin tällä viikolla, että maan päivittäisten uusien tartuntojen määrä voi kolminkertaistua yli 10 000:een viikon sisällä. Perjantaina uusia tartuntoja kirjattiin vuorokauden sisällä jo yli 16 000, nostaen kokonaismäärän pandemian ajalta hieman yli kolmeen miljoonaan.

Laboratorioissa testatuista näytteistä liki neljäsosa on ollut positiivisia, maan terveysviranomaiset kertovat. (Lähde: AFP)

Media: Coloradossa 10 ihmisen murhasta syytetty ampuja joutuu psykiatriseen hoitoon Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalaismedia kertoo, että Coloradon osavaltiossa maaliskuussa tapahtuneesta joukkoampumisesta syytetty ei ole kelvollinen oikeudenkäyntiin. Sanomalehti Denver Postin mukaan tuomari on määrännyt 10 ihmisen tappamisesta syytetyn syyrialaissyntyisen 22-vuotiaan miehen psykiatriseen pakkohoitoon, joka on suoritettava ennen oikeudenkäynnin jatkamista.

Miestä vastaan on nostettu yli sata rikossyytettä, joiden joukossa on 10 murhasyytettä. Syytetty tai tämän puolustus eivät ole kertoneet veriteolle motiivia. Oikeuden päätöksessä ei kerrottu yksityiskohtia syytetyn terveydentilasta, mutta kerrottiin hänen kärsivän vakavasta mielenterveyden häiriöstä. (Lähde: AFP)

YK jatkaa merirosvouden vastaista operaatiota Somalian rannikolla kolmella kuukaudella

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt jatkaa Somalian rannikolla käynnissä olevaa merirosvouden vastaista laivasto-operaatiota kolmella kuukaudella.

Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata hyväksyivät operaation jatkon yksimielisesti. Ranska varoitti siitä, että jatkoaikaa annettiin liian vähän operaation turvalliseen päättämiseen.

Somalian mukaan on jo kuitenkin korkea aika sille, että eurooppalaisten johtama kansainvälinen operaatio saatetaan päätökseensä. Afrikan sarven maan vesillä ei ole tapahtunut merirosvojen hyökkäystä neljään vuoteen. (Lähde: AFP)