Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Venäjällä korkein oikeus punnitsee Memorial-ihmisoikeusjärjestön toiminnan lopettamista

Oikeudenkäynti on saanut osakseen laajaa kritiikkiä. Ihmiset kerääntyivät korkeimman oikeuden eteen Moskovassa torstaina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjän korkeimmassa oikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti arvostetun Memorial-ihmisoikeusjärjestön toiminnan lakkauttamisesta. Valtakunnansyyttäjä on esittänyt Memorial International -järjestön ja sen sisarorganisaation Memorial Human Rights Centren toiminnan lopettamista.

Järjestön katsotaan rikkoneen systemaattisesti niin kutsuttua ulkomaisten agenttien lainsäädäntöä. Memorialin mukaan syytteille ei ole oikeudellista perustaa ja syyttäjien hanke on poliittinen.

Syyttäjälaitoksen hankkeen on katsottu olevan uusin pyrkimys vaientaa presidentti Vladimir Putinia arvostelevat riippumattomat äänet.

Oikeudenkäynti on saanut osakseen laajaa kritiikkiä. Memorialin kannattajat sanovat, että järjestön sulkeminen merkitsee neuvostoaikojen jälkeisen Venäjän demokratisoitumisen aikakauden loppua.

Järjestöt ovat toimineet maassa neuvostoaikojen lopulta asti, vuodesta 1988. Tarkkailijat ovat kuvailleet Venäjän viime aikojen toimia historialliseksi riippumattomien organisaatioiden tukahduttamiseksi.

Memorial International -järjestön syytteitä käsittelee korkein oikeus, koska järjestö on rekisteröity kansainväliseksi toimijaksi. Oikeuden päätöksestä ei voi valittaa Venäjän tuomioistuimeen.

Oikeudenkäynti sisarorganisaatiota Memorial Human Rights Centreä vastaan ​​alkoi tiistaina ja jatkuu myöhemmin tässä kuussa.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut