Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeudenkäynti siirtolaisia auttaneita ihmisoikeusaktivisteja vastaan alkaa Kreikassa

Yhteensä 24 ihmisoikeusaktivistia syytetään muun muassa vakoilusta torstaina alkavassa oikeudenkäynnissä Lesboksen saarella. He auttoivat siirtolaisia pääsemään Kreikkaan kolme vuotta sitten.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan aktivistit tarjosivat hengenpelastusapua siirtolaisille ja turvapaikanhakijoille. Järjestö syyttää Kreikan viranomaisia siitä, että se tekee pelastajista rikollisia.

Kaksi vastaajista, syyrialainen pakolainen Sarah Mardini ja Irlannin kansalainen Sean Binder, ovat jo viettäneet yli kolme kuukautta tutkintavankeudessa. Heitä uhkaa viiden vuoden vankilatuomiot. Kaksikko laskettiin ehdolliseen vapauteen joulukuussa 2018 ja he poistuivat maasta välittömästi, mutta heitä epäillään myös muista rikoksista, joita tullaan käsittelemään erillisessä oikeudenkäynnissä.

Turvapaikanhakija palasi auttamaan muita hädänalaisia - pidätettiin

Huomenna alkavassa oikeudenkäynnissä 24 aktivistia syytetään heidän väitetystä yhteydestään voittoa tavoittelemattomaan avustusryhmä Emergency Response Centre Internationaliin (ERCI), joka toimi Lesboksella ja kreikkalaisilla vesillä vuosina 2016–2018.

Berliinissä nykyään asuvalla Mardinilla on seitsemän vuoden mittainen matkustuskielto Kreikkaan eikä hän tule osallistumaan oikeudenkäyntiin. Binder sen sijaan tulee osallistumaan.

Mardini on kertonut Human Rights Watchille, että vapaaehtoistöiden tekeminen on alkanut pelottaa häntä.

– Ainakin olemme nyt pois vankilasta, mutta haluamme tämän olevan ohi. Sitä uupuu niin. Nämä ovat olleet synkät kolme vuotta, hän sanoi.

Mardini itse kulki turvapaikanhakijana veneellä Turkista Kreikkaan vuonna 2015. Moottorin lakatessa toimimasta hän ja hänen nuorempi siskonsa auttoivat muita pitämällä venettä pinnalla kunnes he saavuttivat Lesboksen.

Mardini aloitti myöhemmin opinnot Saksassa Berliinissä, mutta palasi Lesbokselle ERCI:n vapaaehtoistyöntekijänä. Hänet pidätettiin elokuussa 2018 juuri ennen kotiinpaluuta. Binder pidätettiin samana päivänä.

Ihmisoikeusjärjestöä verrataan rikollisliigaan

Euroopan parlamentin raportissa syytteitä ja tutkintaa kuvaillaan "tämän hetken suurimmaksi solidaarisuuden kriminalisointitapaukseksi Euroopassa".

Human Rights Watchin lasten oikeuksien apulaisjohtaja Bill Van Esveldin mukaan "tarkoituksena näyttäisi olevan tulevien pelastusyritysten estäminen, mikä saattaisi elämiä vaaraan".

Syyttäjä on verrannut ERCI:n pelastusoperaatiota salakuljetuksia tekevään rikosliigaan ja järjestön varainkeruutoimintaa tutkitaan mahdollisena rahanpesuna.

Aktivisteja syytetään myös vakoilusta. Poliisiraportin mukaan he pyrkivät löytämään pulaan joutuneita veneitä seuraamalla Kreikan rannikkovartioston sekä Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin radiokanavia ja aluksia.

ERCI oli rekisteröity valtiosta riippumattomaksi järjestöksi, joka säännöllisesti teki yhteistyötä Kreikan viranomaisten kanssa pelastustehtävissä. Pidätykset pakottivat järjestön lopettamaan kaiken humanitaarisen toimintansa.

Tähän mennessä 24 ihmistä on hukkunut itäisessä Välimeressä yrittäessään päästä Eurooppaan, näiden joukossa neljä lasta.