Kulunut raekausi oli osin ennätyksellinen – jättirakeita satoi neljänä päivänä

Kuluvan vuoden kevään ja kesän raekausi oli Ilmatieteen laitoksen mukaan osin ennätyksellinen. Jättirakeita eli halkaisijaltaan vähintään viisisenttisiä rakeita satoi peräti neljänä päivänä, ja niistä tehtiin kuusi erillistä havaintoa.

– Tämä on vuodesta 2006 alkavan tarkemman seurantajakson suurin havaittu jättiraepäivien ja -tapausten lukumäärä. Myöskään 1800-luvun alusta alkavasta historiallisesta tilastoaineistosta ei löydy vastaavaa, sanoo meteorologi Jari Tuovinen tiedotteessa.

Jättirakeita sataa Suomessa keskimäärin kahtena kesänä kolmesta.

Suurimmat havaitut rakeet olivat noin kuuden sentin kokoisia, ja ne havaittiin Päijät-Hämeen Padasjoella 23. kesäkuuta juhannusviikon rajuilman yhteydessä.

Suuria eli halkaisijaltaan vähintään kahden sentin kokoisia rakeita havaittiin 13:na eri päivänä toukokuun puolivälin ja elokuun 21. päivän välillä.

Yhteensä rakeita satoi 49 päivänä. Huhti-toukokuussa raepäiviä oli 12, kesäkuussa 12, heinäkuussa 11, elokuussa 7, kuten myös syyskuussa.

Varsinkin kesäkuun rajuilmojen yhteydessä havaittiin isoja rakeita, runsasta salamointia ja rajuja syöksyvirtauksia.

Raesateet painottuivat maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Etelässä ja idässä raesateita oli tavanomaista vähemmän.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut