Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Puola syyttää Valko-Venäjää valtionterrorismista – maiden väliselle rajalle jäänyt loukkuun parituhatta ihmistä

Puolassa on otettu kiinni kymmenittäin Valko-Venäjältä maahan pyrkineitä vuorokauden aikana, kertoivat maan viranomaiset. / Wojtek Radwanski AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki syytti keskiviikkona Valko-Venäjää valtionterrorismista maan rajalla. Satojen ihmisten usuttaminen rajalle on hänen mukaansa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan "hiljainen kosto" Puolan tuesta Valko-Venäjän oppositiolle.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel puolestaan sanoi, että Valko-Venäjän vastaiset mahdolliset lisäpakotteet ovat jälleen pöydällä. EU:n jäsenmaat neuvottelevat hänen mukaansa asiasta maanantaina.

Valko-Venäjän ja Puolan väliselle rajalle on jäänyt loukkuun parituhatta maahan pyrkijää. Suurin osa heistä on Lähi-idän kurdeja. YK:n mukaan heidän ahdinkonsa on "sietämätöntä" ja vaatii toimia.

– Olen tyrmistynyt, että paljon siirtolaisia ja pakolaisia on jätetty toivottomaan tilanteeseen lähes pakkassäässä Valko-Venäjän ja Puolan rajalle, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet.

Hän vaati maita, joita tilanne koskee, "ryhtymään heti toimiin sietämättömän tilanteen lieventämiseksi ja ratkaisemiseksi".

"Pelkästä kostosta ei ole kyse"

Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan tavoitteena Puolan rajakriisissä on lyödä rakoja EU:n riveihin ja painostaa sitä kautta unionia luopumaan Valko-Venäjään kohdistuvista pakotteista. Näin arvioi STT:lle Ulkopoliittisen instituutin (UPI) Venäjän ja Valko-Venäjän sisäpolitiikan tutkija Kristiina Silvan. Pelkästä kostosta ei hänen mukaansa ole kyse.

– Kyllä tämä liittyy EU:n talouspakotteisiin. (...) Itse näen, että pelkkä kosto ei perustelisi näin laajaa operaatiota. Kyse on siitä että Valko-Venäjä yrittää painostaa EU:ta jäädyttämään pakotteet ja luoda jonkinlaista hajanaisuutta EU:n sisällä, jotta EU:n sisällä syntyisi vastustusta pakotteille, tutkija arvioi.

Borrell: Siirtolaiset tarvitsevat "humanitaarisia käytäviä"

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä houkuttelee ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

Valko-Venäjän mukaan länsimaat pyrkivät provosoimaan siirtolaiskriisiä saadakseen oikeutuksen uusille pakotteille. Valko-Venäjä haluaa vastata näihin toimiin yhdessä Venäjän kanssa.

– Siirtolaiskriisi on EU:n itsensä ja siihen kuuluvien Valko-Venäjän rajavaltioiden provosoima, sanoi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei vieraillessaan Moskovassa tapaamassa venäläistä virkaveljeään Sergei Lavrovia.

Lavrov syytti läntisiä instituutioita "Valko-Venäjän vastaisen kampanjan" järjestämisestä. Hänen mukaansa Venäjä ja Puola ovat koordinoineet menettelytapansa, joilla kampanjaan vastataan.

Venäjän puolustusministeriö sanoi, että kaksi sen Tu-22M3 pitkän matkan pommittajaa oli lentänyt keskiviikkona Valko-Venäjän yllä. Toimen kerrottiin olevan osa pitkän aikavälin pyrkimystä sotilaalliseen integraatioon.

Saksan liittokansleri Angela Merkel soitti keskiviikkona Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja pyysi tätä "käyttämään vaikutusvaltaansa", jotta Valko-Venäjä lopettaisi siirtolaisten "epäinhimillisen välineellistämisen".

Euroopan parlamentissa puhunut EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että rajalle juuttuneita siirtolaisia varten tarvitaan "humanitaarisia käytäviä", jotta nämä voivat palata kotimaihinsa.

– He tarvitsevat uloskäynnin tilanteesta, johon valkovenäläiset ovat heidät asettaneet, Borrell sanoi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut