Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Puolan parlamentti hyväksyi muurin rakentamisen Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen

Kiistanalaisen muurin hinnaksi on tulossa arviolta 353 miljoonaa euroa, ja sen on määrä olla yli 100 kilometriä pitkä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Puolassa maan parlamentti on hyväksynyt muurin rakentamisen maan Valko-Venäjän vastaiselle rajalle. Kiistanalainen muuri maksaa arviolta 353 miljoonaa euroa, ja sen on määrä olla yli 100 kilometriä pitkä.

Puolan mukaan tarkoitus on estää Valko-Venäjän kautta tulevien siirtolaisten saapuminen.

Puola pyysi myös EU:lta rahoitusta muurin rakentamiseen, mutta EU kieltäytyi asiasta.

EU on kuitenkin syyttänyt Valko-Venäjää ihmisten käyttämisestä painostukseen ja kutsunut ihmisten usuttamista rajalle hybridihyökkäykseksi. EU:n mukaan kyseessä on Valko-Venäjän keino yrittää painostaa unionia, koska unioni on asettanut pakotteita Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän lähipiiriä vastaan.

Rajalla sotilaita ja piikkilanka-aita

Puola on vastannut siirtolaisten saapumiseen kovin ottein. Se on syyttänyt olevansa hyökkäyksen kohteena ja sanonut sillä olevan oikeus puolustautua.

Maa on lähettänyt rajalle tuhansia sotilaita ja rakentanut piikkilanka-aidan. Raja-alueelle on myös julistettu poikkeustila, joka estää toimittajien ja avustustyöntekijöiden työskentelyn alueella.

Arviolta tuhansia ihmisiä on yrittänyt elokuusta alkaen Valko-Venäjältä Puolaan, mutta myös Liettuaan ja Latviaan.

Siirtolaiset ovat kotoisin pääasiassa Lähi-idän alueelta.

YK on vaatinut välittömiä toimenpiteitä ihmishenkien pelastamiseksi ja kärsimyksen välttämiseksi rajalla. Rajalla on kuollut ainakin kahdeksan siirtolaista, ja oloja on kuvattu vaikeiksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut