Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Venäjä etsintäkuulutti vankiloiden kidutusvideot julkaisseen ex-vangin

STT–AFP

Venäjä on etsintäkuuluttanut entisen vangin Sergei Saveljevin, joka auttoi kidutuksenvastaista Gulagu.net-sivustoa julkaisemaan videomateriaalia vankien raa'asta kidutuksesta. Valkovenäläinen Saveljev on paennut Venäjältä ja hakee turvapaikkaa Ranskasta.

Venäjän sisäministeriö ei tiedotteessaan kerro etsintäkuulutuksen syytä, mutta Saveljev epäilee sen johtuvan valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Saveljevin mukaan Venäjä yrittää vaientaa hänet.

Gulagu.net-sivusto julkaisi tämän kuun alussa tuhatkunta videotiedostoa väitetyistä kidutustapauksista ympäri maata. Yhdellä Saveljevin sivustolle toimittamalla videolla Saratovissa sijaitsevassa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalassa kuvataan sidottua miesvankia, jolle tehdään raakaa seksuaalista väkivaltaa.

Saveljev sai videomateriaalin käsiinsä toimiessaan vankilan it-tuessa. Hän tallensi ne usb-tikulle ja salakuljetti ne vankilasta ulos.

Videoiden julkaisun jälkeen kidutuksesta käynnistettiin tutkinta ja monille vankilaviranomaisille annettiin potkut.

Vankeihin kohdistuvasta kidutuksesta ja seksuaalirikoksista on ollut tietoa aiemminkin, mutta Saveljevin vuotamat videotallenteet ovat tuoneet lisätietoa väärinkäytöksistä maan vankiloissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut