Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa sote-alan ammattilaisille parempia työoloja

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii merkittäviä parannuksia sosiaali- ja terveysalan työoloihin ja luonnehtii alan työvoimapulaa vakavaksi.

Puheessaan tilanteeseen tiistaina alkuillasta kantaa ottanut Andersson sanoi, että sote-alan työvoimapula on ratkaistava, jotta palvelut voidaan taata kaikille riittävän ajoissa.

– Tässä maassa on käynnissä hitaasti etenevä vakava kriisi. Kriisi on edennyt niin pitkälle, että se vaikuttaa laajasti ihmisten terveyteen, Andersson sanoi.

Puheenjohtaja muistutti, että yhteiskunta on riippuvainen sote-alan ammattilaisista. Puolue vaatii hyvinvointialueilta ripeitä toimia ammattilaisten työehtojen parantamiseksi tammikuussa pidettävien aluevaalien jälkeen.

– Tammikuun sote-vaaleissa valittavat hyvinvointialueet ovat työnantajia, aivan kuten kunnat ovat olleet tähän saakka. Ja siksi tulevilla hyvinvointialueilla on aivan keskeinen rooli siinä, minkälaiseksi koko hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta keskeisen alan tilanne kehittyy.

Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Palveluista vastaa jatkossa 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

– Kyse ei ole vain rahasta, vaan myös osallisuudesta työn suunnittelussa, pysyvistä työsuhteista, työssä jaksamisesta, kuten mahdollisuudesta olla tekemättä jatkuvasti ylitöitä ja oikeudesta lepoon sekä selkeästä työnjaosta eri ammattilaisten välillä, Andersson luetteli.

Samoilla linjoilla demarien kanssa

Vasemmistoliiton linjaukset ovat samankaltaiset kuin SDP:n, joka ajaa sitä, että suomalaiset pääsisivät oikea-aikaisesti ja ajoissa hoitoon. Toisena aluevaalien kärkiteemana SDP:llä on sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön hyvinvointi.

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei kuitenkaan ottanut viime viikolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kantaa, pitäisikö hoitajia pyrkiä houkuttelemaan alalle palkankorotuksella.

– Palkkaus ja työolot ovat keskeisiä asioita, mutta näistä vastaavat työmarkkinajärjestöt. Meidän tehtävämme poliittisina päättäjinä ja tulevien hyvinvointialueiden päättäjien tehtävä on huolehtia siitä, että paikallisesti työolot järjestetään niin hyvin, että ala on vetovoimainen ja siellä koetaan mielekkyyttä.

Keskusta puolestaan on linjannut, että jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveydenhuollon asema. Minimitasona puolue pitää, että jokaisessa kunnassa on oltava saatavilla lääkäripalveluita.

– Kyllä me pidämme lääkäriin pääsyä perusteltuna hyvinvointiyhteiskunnan takuukokemuksena jokaiselle suomalaiselle, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi syyskuun lopulla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut